- NGL.media - https://ngl.media -

Суд зняв арешт із лісових ділянок біля Львова і їх одразу продали

22.02.2023 @ 12:44 в Львів,Новини

Галицький районний суд скасував [1] арешт чотирьох з п’яти земельних ділянок лісогосподарського підприємства «Галсільліс» щодо приватизації яких триває слідство. Ці землі приватним особам виділила колишня Рясне-Руська сільська рада. За кілька днів після зняття арешту земельні ділянки перепродали.

За версією слідства, під кінець каденції у 2020 році тодішня голова Рясне-Руської сільської ради Емілія Смокоровська незаконно перевела у комунальну власність землі державного підприємства «Галсільліс» площею 0,5 га. Згодом сільська рада передала ці земельні ділянки приватним особам. Так, три ділянки отримала [2] одна сім’я зі Львова: Роман Качмар, Наталія Качмар та Ганна Качмар. Ще одну ділянку отримала Леся Козак, яка проживає за тією ж адресою, що і Качмари. І п’яту ділянку виділили колишньому депутату Рясне-Руської сільської ради Зеновію Піху.

У межах кримінального провадження у січні 2021 року на усі п’ять ділянок наклали арешт, щоб унеможливити їхній перепродаж.

9 лютого 2023 року Галицький районний суд Львова зняв [3] арешт з чотирьох земельних ділянок сім’ї Качмарів за їхніми клопотаннями. Свої рішення суд мотивував тим, що власники ділянок не є фігурантами кримінального провадження і їм не вручали підозр. Тож суд вирішив, що «накладення арешту на земельну ділянку порушує право власника на користування майном».

Слідчий і прокурор на судові засідання, де розглядалось скасування арешту земель, не прийшли. 

За кілька днів після рішення суду, 16 лютого, ці земельні ділянки продали, і нотаріус з Рясне-Руського Олег Бобеляк вніс інформацію про нових власників у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Олег Бобеляк відмовився спілкуватись з нами на цю тему.

Новими власниками землі у Рясне-Руському стали непублічні Леонід Шевцов та Андрій Бондар, які отримали по дві ділянки кожен.

П’ята земельна ділянка, власником якої є екс-депутат Зеновій Піх, все ще перебуває під арештом, тому він не може її продати, навіть якщо захоче.

Додамо, що 15 лютого ми спілкувались [2] з прокуратурою про справу землі в Рясне-Руському, і тоді нам повідомили, що всі 5 земельних ділянок перебувають під арештом, хоч насправді у той момент арешт був вже знятий. Зараз у прес-службі прокуратури пояснили, що на момент спілкування з журналісткою «Наших грошей. Львів» вони ще не знали про рішення суду і зняття арешту.

Загалом розслідування передачі земель «Галсільлісу» Рясне-Руської сільрадою хоч і просувається, але досить мляво. Кримінальне провадження відкрили ще у 2020 році, а лише в листопаді 2022-го повідомили про підозру Емілії Смокоровській. На початку 2023 року у цій справі повідомили [4] про підозру другому фігуранту справи.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2023/02/22/sud-znyav-aresht-iz-lisovyh-dilyanok-bilya-lvova-i-yih-odrazu-prodaly/

URLs in this post:

[1] скасував: https://reyestr.court.gov.ua/Review/108960962

[2] отримала: https://ngl.media/2023/02/15/lisovi-zemli-bilya-lvova-otrymaly-eks-deputat-ta-odna-rodyna-biznesmeniv/

[3] зняв: https://reyestr.court.gov.ua/Review/108960961

[4] повідомили: https://reyestr.court.gov.ua/Review/108810979

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.