- NGL.media - https://ngl.media -

Лісові землі біля Львова отримали екс-депутат та одна родина бізнесменів

15.02.2023 @ 14:29 в Львів,Новини

Земельні ділянки лісогосподарського підприємства «Галсільліс», які під кінець каденції роздала колишня Рясне-Руська сільська рада, отримали колишній депутат та сім’я львівських підприємців. Зараз їхні земельні ділянки, загальною площею 0,5 га, арештовані. Їхні імена нам вдалося встановити завдяки ухвалі [1] про обрання запобіжного заходу підозрюваному, яка була опублікована в судовому реєстрі 8 лютого.

Вперше про вилучення землі «Галсільлісу» на території Рясне-Руської сільради стало відомо [2] у листопаді минулого року. Тоді СБУ та прокуратура заявили, що повідомили колишній голові сільської ради Емілії Смокоровській підозру у зловживанні владою. 

За версією слідства, в 2020 році, незадовго до приєднання Рясне-Руської до Львівської громади, Емілія Смокоровська підробила документи щодо місця розташування п’яти земельних ділянок лісового фонду «Гальсільлісу». Ці землі площею 0,5 га в подальшому вивели з державної власності. За даними прокуратури, їхня вартість становить близько 2 млн грн.

Галицький райсуд обрав Емілії Смокоровській запобіжний захід у вигляді 99,2 тис. грн застави, яку, як уточнили нам в прокуратурі, вона одразу ж сплатила.

З ухвали [3] суду відомо, що у подальшому сільрада виділила ці ділянки приватним особам, які зареєстрували на них право власності. Так, три ділянки, що частково розташовані на землях «Гальсільлісу», отримала одна родина зі Львова: Роман Качмар, Наталія Качмар, які є співвласниками ТОВ «Крокс вест ЛТД», та Ганна Качмар, яка раніше теж була серед засновників цієї компанії. Основний вид діяльності цієї фірми – здача в оренду нерухомості.

Ліворуч на карті відмічена ділянка Зеновія Піха, праворуч – родини Качмарів

Ще дві ділянки, які виділила Рясне-Руська сільрада, розташовані безпосередньо на території «Галсільлісу». Одну з них отримала Леся Козак, яка проживає за тією ж адресою, що і Качмари у Львові. І ще одну ділянку виділили колишньому депутату Рясне-Руської сільської ради Зеновію Піху. Він вніс інформацію про цю ділянку в останню декларацію за 2020 рік.

До слова, прізвище Піх не вперше фігурує в історії з сумнівною роздачею землі у Рясне-Руській громаді. Так, син екс-депутата Андрій Піх є співвласником гаражного кооперативу «Пікап», який отримав 10,2 га землі на території сільради у 2020 році. Зараз роздачу цієї землі розслідують правоохоронці, а ці ділянки арештували [4].

З ухвал суду також відомо, що у січні 2023 року повідомили [1] про підозру ще одному фігуранту справи земель «Гальсільлісу». Йому призначили понад 53 тис. грн застави. Прокуратура відмовилась повідомити будь-яку інформацію про підозрюваного.

Додамо, громади, які у 2020 році увійшли до складу Львівської ОТГ, наприкінці каденції досить активно виділяли земельні ділянки, нерідко – з порушеннями. Зокрема, Рясне-Руську сільську раду неодноразово звинувачували в незаконних земельних рішеннях, в результаті яких землі отримували [4] депутати, працівники сільради та їхні родичі.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2023/02/15/lisovi-zemli-bilya-lvova-otrymaly-eks-deputat-ta-odna-rodyna-biznesmeniv/

URLs in this post:

[1] ухвалі: https://reyestr.court.gov.ua/Review/108810979

[2] стало відомо: https://www.facebook.com/ssu.lviv/posts/496553305847801

[3] ухвали: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107322096

[4] арештували: https://ngl.media/2021/06/17/sud-areshtuvav-pryblyzno-70-ga-yaki-ryasne-ruska-silska-rada-vydilyla-pid-garazhi/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.