- NGL.media - https://ngl.media -

Через мляве слідство суд скасував арешт на ринок «Добробут»

01.02.2023 @ 11:35 в Львів,Новини

Галицький районний суд Львова скасував арешт на ринок «Добробут» у центрі міста, який наклали у рамках кримінального провадження за заявою Львівської міської ради. Фактично під забороною залишилось лише відчуження майна. 

Львівська поліція розслідує законність приватизації земельної ділянки на вул. Старій, 3 під ринком «Добробут» з липня 2022 року. Кримінальне провадження відкрили за заявою міськради, яка заявила, що власник ринку – ТОВ «СУАП «Галінвест» – незаконно оформив право власності на землю. У межах кримінального провадження 18 серпня 2022 року Личаківський районний суд Львова наклав арешт на земельну ділянку площею 0,66 га та майновий комплекс ринку площею 5211 кв.м.

Однак у вересні 2022 року суд частково скасував [1] арешт майна «Добробута» і дозволив власнику ринку провести там ремонтні роботи. А 19 січня 2023 року директор ТОВ «СУАП «Галінвест» Валерій Холодило звернувся до Галицького райсуду з клопотанням про повне скасування арешту на промислово-продовольчий торговий центр «Добробут». 

Він обґрунтував це звернення тим, що накладений арешт нібито унеможливлює надання приміщень ринку в оренду та ведення там діяльності. Окрім того, директор «Галінвесту» заявив, що слідчий у цій справі не надав доказів того, що ринок є речовим доказом у кримінальному провадженні і недостатньо обґрунтував необхідність його арешту.

Слідчий та прокурор в судове засідання, де розглядалось клопотання про зняття арешту, не з’явилися.

Під час розгляду клопотання суд встановив, що досудове розслідування у цій справі триває, втім поліція ще не повідомила нікому про підозру. Окрім цього, слідство не встановило прямої причетності посадовців ТОВ «СУАП «Галінвест» до вчинення кримінальних правопорушень. Також суд погодився, що арешт майна перешкоджає здійсненню господарської діяльності «Галінвесту». Таким чином 25 січня 2023 року Галицький районний суд задовольнив [2] клопотання компанії та скасував арешт на ринок «Добробут». Тож, тепер компанія може розпоряджатись майном, але не може його продати.

Суть справи

Справа довкола земельної ділянки, де розташований «Добробут», тягнеться [3] ще з 90-х років. Тоді виконком міськради став учасником українсько-австрійського підприємства «Галінвест». Це підприємство тоді планувало збудувати готель на площі Князя Осмомисла. На ділянці залили фундамент і на цьому будівництво готелю зупинилось. 

У «Галінвесту» виявили мільйонні борги, і щоб їх частково погасити, на початку 2000-х Львівська міська рада передала на баланс компанії готель «Україна» на площі Міцкевича (зараз там розташована будівля колишнього «Укрсоцбанку») та ділянку на вул. Таджиській, де проживає власник «Галінвесту» Валерій Холодило. Втім будівництво готелю не відновилось, а згодом із засновників «Галінвесту» виключили Львівську міську раду. Львівська мерія намагалась [4] судитись з «Галінвестом», проте безуспішно. А у той час замість готелю облаштували ринок «Добробут».

У липні 2022 року Львівська міська рада звернулася до поліції із заявою про те, що невідомі особи підробили документи на землю і паралельно звернулася з позовом до Господарського суду Львівської області. З’ясувалось, що у 2020 році ТОВ «СУАП «Галінвест» зареєструвало право постійного користування земельною ділянкою площею 0,66 га на пл. Князя Осмомисла з цільовим призначенням під будівництво готелю. А в лютому 2021 року «Галінвест» оформило право власності на промислово-продовольчий торговий центр (ринок «Добробут»). Наразі у кримінальному провадженні триває слідство, а паралельно мерія намагається [5]скасувати реєстрацію права власності на землю та ринок у господарському суді.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2023/02/01/cherez-mlyave-slidstvo-sud-skasuvav-aresht-na-rynok-dobrobut/

URLs in this post:

[1] скасував: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106279382

[2] задовольнив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/108598620

[3] тягнеться: https://portal.lviv.ua/uncategorized/2006/11/10/160601

[4] намагалась: https://zaxid.net/malenkiy_shhodennik_velikoyi_aferi_n1535398

[5] намагається : https://reyestr.court.gov.ua/Review/108626028

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.