- NGL.media - https://ngl.media -

Офіційний дистриб’ютор та його клієнт позмагались за поставку масла для медцентру 

26.01.2023 @ 11:13 в І-Франк,Новини

Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради за результатами проведених відкритих торгів [1] з особливостями повідомив про намір підписати угоду щодо поставки 1200 кілограмів вершкового масла.

Відповідний контракт загальною вартістю 208,8 тис. грн планують укласти з ПП «Маяк-Агротехнології». Та виявилось, що єдиний «конкурент» потенційного переможця має з ним офіційні бізнес-відносини, що могло вплинути на проведення торгів.

На тендер прийшло лише двоє учасників. Згадане ПП «Маяк-Агротехнології» та ТОВ «Торговий дім Горянка Іф». При очікуваній вартості замовлення в 213,6 тис. грн учасники на аукціоні не торгувались. «Маяк-Агротехнології» в першому раундів запропонував виконати замовлення за 208,8 тисяч, а його конкурент за 213,6 тисяч гривень. В подальшому жодна сторона не змінила своєї первісної пропозиції.

Як наслідок переможцем аукціону визнали «Маяк-Агротехнології». У разі підписання договору підприємство має поставляти солодковершкове масло 72,5% жирності, без сторонніх запахів і присмаків та без використання рослинних жирів. При цьому товар має бути запакований у картонні коробки зі стікером по 5 або 10 кг.

Вартість одного кілограму масла становитиме лише 174 грн/кг без ПДВ. При цьому середні споживчі ціни на масло Івано-Франківській області у грудні 2022 року становили [2] понад 350 грн/кг. Щодо гуртових цін, то на гуртовому ринку «Шувар» у Львові мінімальна ціна на вершкове масло жирністю 72,5% зараз становить [3] 222 грн.

Поставка масла відбуватиметься протягом 2023 року відповідно до заявок замовника. Залишки терміну зберігання поставленого продукту повинно бути не менше 80% від загального терміну зберігання.

Виробник вводив в оману

Проаналізувавши тендерну документацію учасників ми виявили кілька документів, що вказують на певну пов’язаність підприємств. Першими були довідки про виробника масла, яке у підсумку мало дістатись медцентру. Виявилось, що обидві фірми співпрацюють з одним виробником – івано-франківським ТОВ «Іва-Арт».

У 2020 році Антимонопольний комітет оштрафував [4] підприємство на 2,8 млн грн за поширення інформації про свою продукцію, яка вводить в оману, що є порушенням ст.15¹ Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Якщо спрощено – за поставку масла [5], яке за своїми характеристиками було не зовсім маслом.

Та от, саме з «Іва-Арт» обидва учасника торгів домовились про замовлення продукції, яку потім планувалось доставити Івано-Франківському обласному фтизіопульмонологічному центру. Крім того, «Торговий дім Горянка Іф» суборендувало у «Іва-Арт» офіс в Івано-Франківську, звідки, власне, й здійснює свою підприємницьку діяльність. Для «торгового дому» це було не складно, оскільки власниками обох фірм є одна й та ж пара підприємців – Ігор Івасишин та Юрій Сміх.

Також виявилось, що ПП «Маяк-Агротехнології» у складі своєї тендерної пропозиції опублікував договір поставки від 13 січня 2023 року, в якому другою стороною виявився ні хто інший, як прямий конкурент на згаданих торгах – «Торговий дім Горянка Іф».

«Торговий дім Горянка Іф» є офіційним дистриб’ютором виробника масла. Що й не дивно, враховуючи спільних власників.

У підсумку, хто б зі згаданої пари не отримав підряд – виробник масла ТОВ «Іва-Арт» буде в плюсі.

Що ж до потенційного переможця торгів, то власником  ПП «Маяк-Агротехнології» станом на кінець січня вказаний Богдан Місюрак з міста Тисмениця. Підприємцеві також належить ТОВ «Маяк», що спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби молочних порід. У 2015 році Місюрак балотувався до Тисменицької міської ради від політичної партії «Європейська солідарність», однак достатньої кількості голосів не набрав.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2023/01/26/ofitsijnyj-dystryb-yutor-ta-jogo-kliyent-pozmagalys-za-postavku-masla-dlya-medtsentru/

URLs in this post:

[1] відкритих торгів: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2023-01-10-001982-a?lot_id=db469d2cadf5468898d2f76e6be66d13#lots

[2] становили: https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/ct/sctp/Arch_sctp_u.htm

[3] становить: https://info.shuvar.com/price

[4] оштрафував: https://amcu.gov.ua/npas/pro-porushennya-zakonodavstva-pro-zahist-vid-nedobrosovisnoyi-konkurenciyi-ta-nakladennya-shtrafu-21

[5] поставку масла: https://galychyna.if.ua/2020/12/11/amku-oshtrafuvav-frankivskogo-virobnika-za-neyakisnu-produktsiyu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.