- NGL.media - https://ngl.media -

Депутату міськради не вдалося виключити з-під захисту мозаїку біля Винниківського ринку

11.11.2022 @ 09:58 в Львів,Новини

Компанія депутата Львівської міської ради від «Європейської солідарності» Олексія Різника не змогла в судовому порядку виключити мозаїку на будинку біля «Винниківського ринку» з-під дії рішення виконкому, яке приймали для захисту мозаїчних творів від руйнування. Львівський окружний адміністративний суд повністю відмовив [1] у задоволенні позовних вимог.

Мова йде про мозаїчне панно середини XX століття на глухій стіні будинку, до якої примикає «Винниківський ринок». На панно зображено двох жінок, які тримають сніп колосків і книгу, поруч також викладений орнамент.

Фото: Сергій Криниця

Це панно вказане під 33-им номером у «Переліку мозаїчних творів на території Львова», який виконком затвердив своїм рішенням [2] ще у 2019 році. І саме цей 33-и пункт ПП «Галицький шлях» депутата Різника просило визнати протиправним та нечинним.

Загалом перелік із 236 мозаїк уклали з метою захисту й збереження особливо цінних історичних мозаїчних творів. Забудовники при виконанні будівельних робіт на об’єктах, які містять такі твори, можуть хіба проводити ремонтні роботи зазначених елементів.

Очевидно, компанія Олексія Різника планує забудову території «Винниківського ринку», а панно заважає прибудувати новий об’єкт до глухої стіни, де розміщено панно.

«Включення мозаїки, розміщеної на стіні житлового будинку №55 по вул. Личаківській у Львові, до переліку мозаїчних творів на території м. Львова створює додаткові обов`язки для ТОВ «Дари Львівщини», – вказував позивач.

Так, початково позивачем у справі було ТОВ «Дари Львівщини», яке роками орендувало комунальний «Винниківський ринок», аж поки власницею цієї компанії не стала Софія Максимець, донька тодішнього депутата ЛМР від ЄС Григорія Козловського. Тоді реєстратори внесли в реєстр [3] нерухомості записи, що майно ринків є у приватній власності цієї компанії.

Львівська обласна прокуратура позивалась про витребування майна ринків. Але не дочекавшись рішення у цій справі, Львівська міськрада вирішила [4] укласти мирову угоду із «Дари Львівщини», погодившись на 18,53 млн грн виплати. Тепер будівлі ринку переписані на ПП «Галицький шлях».

Ще однієї зміною в судовому процесі стало розширення вимог позивача. Так, виключити захотіли не лише панно з двома жінками, а також мозаїку зліва від входу на ринок. Це 32-ий номер у переліку, затвердженому виконкомом.

«Вона була виконана в 90-х роках засобами підприємства позивача і не становить жодної цінності», – стверджувала компанія.

Згідно із дисертаційною роботою Наталії Піддубної, доцента інституту архітектури НУ «Львівська політехніка», автором панно при вході на ринок є Олександр Кашеваров. Його він створив у 1970-х рр.

Скрін із дисертації Наталії Піддубної

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/11/11/deputatu-miskrady-ne-vdalosya-vyklyuchyty-z-pid-zahystu-mozayiku-bilya-vynnykivskogo-rynku/

URLs in this post:

[1] відмовив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107188489

[2] рішенням: https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/7178512D030F5874C2258497003ED1D0?OpenDocument

[3] внесли в реєстр: https://ngl.media/2020/05/26/kozlovskyj-vyhodyt-na-rynok/

[4] вирішила: https://ngl.media/2021/06/04/rynky-vynnykivskij-ta-pidzamche-viddadut-kozlovskomu-za-18-53-mln-grn-sud-zatverdyv-myrovu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.