- NGL.media - https://ngl.media -

Про що говорять бойовики

02.11.2022 @ 14:00 в Розслідування

Четверо чоловіків зустрілися у Санкт-Петербурзі 9 серпня 2022 року, сіли в машину і поїхали в подорож через усю їхню велику країну. Їхнє авто – Daewoo Matiz, рясно розмальований літерами Z» та написами «Zа братьев», «На Славянск» і подібними. Охрестили вони його «бойовим барсіком». А самі чоловіки були одягнені у камуфляж. Це бійці російського підрозділу «БАРС-13», який воював [1] на Харківщині та Донеччині. У травні-червні ці четверо також брали участь у бойових діях в Україні, а потім отримали поранення та повернулися в росію.

 Зустріч «барсівців» у Санкт-Петербурзі. Відео з телеграм-чату

На своєму «бойовому барсіку» вони їхали з Санкт-Петербургу до  Новочеркаська у Ростовській області, в їхню військову частину 22179 – щоб взяти всі необхідні виписки для оформлення статусу ветеранів  бойових дій і отримання грошових виплат після поранень. Але дорогою їм довелося зробити чималий гак до міста Чебоксари у Чувашії – щоб підібрати ще одного їхнього товариша з позивним Гусар.

Дорогою вони активно знімали свої пригоди, п’янки та розваги у готелях і ділилися цими відео у чаті [2] «барсівців» у Telegram. Про цей чат [3] і сам батальйон [1] ми уже розповідали у попередніх матеріалах.

Учасники поїздки (зліва направо) – Алєксєй Лівінскій, Індєєц, Валентін Тур, Сєргєй Яндукін. Фото з телеграм-чату

Запустили і «Радиостанцию «Шервудский лес», за назвою локації в Україні, де вони воювали. «Ведучим» став бойовик із позивним Індєєц. Про чоловіка відомо небагато – справжнє ім’я Алєксєй. На війні в Україні він обіймав посаду заступника командира взводу кулеметників, а потім отримав поранення і лікувався у російських шпиталях. Зате його «репортажі» допомогли нам побачити, що являє собою справжній образ «русского добровольца» та ідентифікувати решту учасників поїздки.

Гусар із Чебоксар 

Відео зустрічі вже повного комплекту п’ятьох бойовиків в Чебоксарах  Індєєц опублікував у групі 10 серпня.

Зустріч із Дєнісом Любімовим у Чебоксарах. Відео з телеграм-чату

Справжнє ім’я Гусара – Дєніс Владіміровіч Любімов. Народився він 16 квітня 1983 року. У молоді роки відслужив строкову службу в російських прикордонних військах. Тоді ж йому довелося взяти участь у Другій чеченській війні. Багато фотографій Любімова з Чечні можна знайти на його сторінці у ВКонтакте [4].

Дєніс Любімов (зліва) під час війни у Чечні. Фото: ВКонтакті

Не захотів розлучатися із зеленим беретом Гусар і після дембелю – очолив [5] Чувашскую рєспубліканскую організацию «Союз вєтєранов погранічних войск «Граніца». Після цього його соцмережі зарясніли світлинами у формі під час парадів членів спілки та злетів із «патріотичного виховання» школярів.

Дєніс Любімов під час параду. Фото: ВКонтакті

А у 2022-му Деніс Любімов вирішив знову поїхати повоювати – цього разу вже в Україні. У нього в Однокласниках [6] можна зустріти багато фото з позицій «БАРСу-13» у Шервудському лісі та самого Гусара у камуфляжі зі зброєю в руках.

Дєніс Любімов в Україні. Фото: Однокласники

Воював з ним у складі «БАРСу» і його рідний брат із позивним Казанова – й теж отримав путівку до російського шпиталю. На початку вересня Гусар збирав у чаті бойовиків гроші на дороговартісне лікування брата.

Пішов воювати за кредит

Ввечері того ж дня як «барсівці» зустрілися з Любімовим, вони вирішили відзначити цю подію посиденьками у готельному номері. Головною прикрасою святкового столу стали, звісно ж, декілька пляшок горілки.

«На данный момент «барсики-13» питаются и кормят друг друга. Им, конечно же, лучше не мешать – они этого не любят. Стараемся их не спугнуть. Посмотрите, уважаемые друзья – рацион своеобразный, лица непонятные… Главное их не спугнуть», – розповідав у своєму «репортажі» Індєєц, пародіюючи програму «В мире животных».

Застілля «барсівців» у готелі. Відео з телеграм-чату

Але на цьому застілля не закінчилося – добряче сп’янівши, бойовики вирішили провести ще й уявне нагородження одного з членів компанії з позивним Дєвять-одін. «Приказом от 10.08.2022 года вы повышаетесь в градусах, давлении и боли в предплечьях. Но не с**те, все будет зашыбамба! Приказ №40 градусов». 

Нагородження» Алєксєя Лєвінского. Відео з телеграм-чату

У реальності кавалера ордену «за всьо хорошеє» звати Алєксєєм Юрьевічєм Лєвінскім. 11 вересня цього року він відсвяткував своє 50-річчя. Початок 2000-х він, найімовірніше, провів у тюрмі – на сайті Апатитського міського суду Мурманської області ми знайшли рішення [7] про встановлення адміністративного нагляду за чоловіком з таким самим ПІБ, який звільнився з місць позбавлення волі. Але за що саме був засуджений Лєвінскій і скільки часу відсидів у в’язниці – у документі приховано. Відомо лише, що це був особливо тяжкий злочин з рецидивом.

Алєксєй Лєвінскій. Фото: ВКонтакті

Свою найстарішу сторінку в Однокласниках [8] Алєксєй Лєвінскій почав вести у 2012 році. Судячи з неї, після відсидки він оселився у місті Апатити Мурманської області й жив тихим непримітним життям – завів собі собаку, ходив на шашлички, одружився [9].

Алєксєй Лєвінскій з дружиною Лілією. Фото: ВКонтакті

Але терпіння на життя без пригод у нього вистачило ненадовго – у 2017-2018 роках вже на іншій сторінці [10] в Однокласниках з’явилися оголошення про продаж його авто та будинку в Псковській області. А також – репост зі сторінки компанії, яка обіцяє допомогти законно позбавитися кредитів. Згідно рішенням [11] суду, станом на квітень 2020 року Лєвінскій дійсно завинив банкові 545 тисяч рублів (за тодішнім курсом – близько 7 тисяч доларів).

У 2021 році Лєвінскій переїхав у Псковську область, де працював різноробочим. Завів собі канали на YouTube [12] і в TikTok [13], на яких розповідав анекдоти та про життя в російській глибинці. «21 век, 21 год. Вот такими дровами топится у нас хлебозавод…», – ділився він в одному з відео реаліями, як насправді живуть регіони «вєлікой газовой дєржави».

Ми не можемо однозначно стверджувати, що воювати Дєвять-одін пішов саме заради того, щоб розплатитися за кредитом. Але прикметно, що у чаті «барсівців» він єдиний активно піднімає фінансові питання. Наприклад, наприкінці вересня бойовик скаржився, що намагався дізнатися у губернатора Псковської області про регіональні виплати за поранення, але отримав відмову. Ще двома місяцями раніше у нього виник конфлікт з банком, бо з його картки списали зарплату за участь у так званій «спецоперації» через борги.

У своїх суперечках з фінустановою Лєвінскій посилався на федеральний закон, який вводить імунітет [14] на виплати військовослужбовцям. Але насправді до Міністерства оборони рф «БАРСи» юридично не мають жодного відношення. За даними [15] видання «The Moscow Times», контракти «добровольці» підписували із невідомим «управлінням», а зарплати їм приходять як благодійна матеріальна допомога. Зручна схема для російської влади, щоб у випадку поранення чи загибелі «барсівця» відхреститися від будь-яких виплат і соціальних гарантій.

Алєксєй Лєвінскій (третій зліва) з «барсівцями» у госпіталі

У соцмережах на даний час Алєксєй Лєвінскій неактивний. Свою участь у війні в Україні Дєвять-одін ніяк не афішує. Єдине фото з госпіталю в компанії інших «барсівців» він опублікував у себе ВКонтакті [16] 16 липня.

Антиквар, злодій, бойовик    

«В данный момент мы наблюдаем мужскую пару «барсиков-13». Вы подумаете что-то нехорошее. Нет, скажу я вам. Потому что «барсики-13» – они бесполые и им похрен, с кем спать», – продовжував зйомки своїх «репортажів» Індєєц, стоячи біля ліжка, в якому після після п’янки спали разом двоє бойовиків. Один із них поспішив кинути в товариша подушкою.

Репортаж із ліжка. Відео з телеграм-чату

Цього «барсівця» звати Валєнтіном Анатольєвічем Туром. На війні він взяв позивний Ріга, а ВКонтакті іменує себе Валєнтіном Турєцкім [17]. Народився Тур 21 травня 1984 року в місті Благовєщенськ на Далекому Сході, освіту здобув у Хабаровському прикордонному інституті ФСБ. Пізніше переїхав до Санкт-Петербургу.

Валєнтін Тур. Фото: ВКонтакті

Ще декілька років тому Валєнтін Тут жив щасливим і доволі успішним життям – їздив відпочивати в Європу й окупований Крим, мав трьох дітей, «любімую жену Маруську» та власний бізнес. Займався він торгівлею антикваріатом. Способами здобуття товару Ріга сильно не переймався – викопував його під час розкопок та просто крав на горищах покинутих сільських будинків, не соромлячись розповідати [18] про це ВКонтакті. За що врешті-решт і постав перед обличчям російської Феміди.

Валєнтін Тур під час розкопок. Фото: ВКонтакті

За нашою інформацією, у 2017 році бойовик був засуджений за частиною 3 статті 158 Кримінального кодексу рф – крадіжку у великому розмірі чи з незаконним проникненням у житло. Офіційне рішення у російських судових агрегаторах нам знайти не вдалося. Але те, що він дійсно мав судимість, Валєнтін Тур сам публічно визнав у коментарях під одним зі своїх постів [19]: «за 2 года меня утопили, потерял бизнес, сел, судимость, алкоголь и т.д.».

Валєнтін Тур з дружиною Марією. Фото: ВКонтакті

Після цього життя Ріги дійсно пішло шкереберть – почалися проблеми з алкоголем, дружина покинула заради іншого. Подробицями своїх сімейних драм він активно ділився у себе в Instagram [20]. Жінку, врешті-решт, йому вдалося повернути. Але «осадочок», як то кажуть, залишився – 20 квітня Валєнтін Тур відзвітувався [21] ВКонтакті, що «сбылась мечта идиота,  еду на Донбасс!». З сім’єю перед прийняттям рішення він не радився, а просто поставив [22] перед фактом.

Валєнтін Тур (перший зліва) на позиціях у Шервудському лісі

У «БАРСі» Ріга був гранатометником. Повоювати в Україні встиг трохи більше двох місяців – наприкінці липня потрапив під обстріл і отримав два осколкових поранення середньої тяжкості. Один осколок з ноги йому витягнули, інший залізний «сувенір» у руці залишиться на згадку у тілі бойовика назавжди.

Мовчазний Саід

П’ятий, найтихіший учасник поїзки, має позивний Саїд. Не менш скромний він і в соцмережах. Свою сторінку ВКонтакті [23] бойовик закрив. З опису профілю можна довідатися хіба те, що він дійсно воював у «БАРСі-13». Звати його Сєргєй Яндукін, народився 17 червня 1973 року та живе у Санкт-Петербурзі.

Сєргєй Яндукін. Фото: Однокласники

На сайтах оголошень можна знайти інформацію [24] про те, що до війни Яндукін працював зварювальником. Професія не надто престижна, але на хліб з маслом йому, судячи з усього, вистачало. А також – на відпочинок на Кубі, фотографіями з якого він хизувався у себе в Однокласниках [25] у 2020 році. 

Сєргєй Яндукін під час відпочинку на Кубі. Фото з Однокласники

Окупант одружений. Його дружину звати Анна Власова [26].

Сєргєй Яндукін з дружиною. Фото: Однокласники

Свої фотографії з війни в Україні Саїд почав активно викладати у серпні. Серед них можна знайти і фото розбомбленого Ізюма, і позиції у Шервудському лісі, і полонених українських військових та трофейну зброю й сухі пайки. А також самого Яндукіна: «це я у формі, це у компанії інших «барсівців», а оце – вже у російському госпіталі».

єргєй Яндукін у госпіталі. Фото: Однокласники

До своєї частини у Новочеркаську бойовики дісталися 16 серпня. Але там їх чекала прикра несподіванка – командування розпорядилося навіть не пускати їх на територію. Свої документи їм довелося чекати на прохідній.

«Барсівців» не пускають у військову частину. Відео з телеграм-чату»

На зворотній дорозі до Санкт-Петербурга «барсівці» заїхали також до міста Валуйки неподалік кордону з Україною, де лікуються поранені члени батальйону. Там вони збиралися передати гуманітарку пораненим товаришам і «поблагодарить медиков».

На даний час всі п’ятеро – Індєєц, Гусар, Дєвять-одін, Ріга та Саід – перебувають на території росії. Повертатися воювати в Україну ніхто з них, вочевидь, більше не збирається.

 

Це журналістське розслідування було проведене й опубліковане в рамках проєкту ІРРП «Підтримка журналістських розслідувань» за фінансової підтримки International Media Support (IMS).


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/11/02/pro-shho-govoryat-bojovyky/

URLs in this post:

[1] воював: https://ngl.media/2022/09/26/zagarbnyky-z-shervudskogo-lisu/

[2] чаті: https://t.me/RusBars13

[3] чат: https://ngl.media/2022/09/28/bojovyky-pidrozdilu-bars-spalyly-svoyi-poyizdky-v-ukrayinu-u-publichnomu-chati-v-telegram/

[4] ВКонтакте: https://vk.com/id308030699

[5] очолив: http://centravangard21.ru/news/sostoyalsya-iii-y-respublikanskiy-slet-otryadov-yunye-druzya-pogranichnikov

[6] Однокласниках: https://ok.ru/profile/588619018034

[7] рішення: https://apa--mrm.sudrf.ru/modules.php?name=sud_delo&srv_num=1&name_op=case&case_id=67760687&case_uid=3bcd29c8-b515-49ff-b12a-38397accfd8a&delo_id=1540005

[8] Однокласниках: https://ok.ru/profile/534006626420

[9] одружився: https://vk.com/id145390883

[10] іншій сторінці: https://ok.ru/profile/574560114576/statuses

[11] рішенням: https://xn--90afdbaav0bd1afy6eub5d.xn--p1ai/43091921

[12] YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCAemWWGFLiUkFjuoHAZeVgA

[13] TikTok: https://www.tiktok.com/@dyk1mmj8ik70

[14] вводить імунітет: https://rg.ru/2022/07/17/zapretiat-prikasatsia.html

[15] даними: https://www.moscowtimes.ru/2022/08/17/minoboroni-provalilo-programmu-podgotovki-rezervistov-bars-boitsov-tuda-nabirayut-po-obyavleniyam-vmesto-zarplati-okazivayut-matpomosch-i-ne-priznayut-voennosluzhaschimi-a23283

[16] ВКонтакті: https://vk.com/id435633369

[17] Валєнтіном Турєцкім: https://vk.com/valek_valek

[18] розповідати: https://vk.com/valek_valek?z=photo50164014_387307136%2Fphotos50164014

[19] постів: https://vk.com/valek_valek?w=wall50164014_2293

[20] Instagram: https://www.instagram.com/valektureckii/

[21] відзвітувався: https://vk.com/valek_valek?w=wall50164014_2575

[22] поставив: https://vk.com/valek_valek?w=wall50164014_2605

[23] ВКонтакті: https://vk.com/yandukinsergei

[24] інформацію: https://spb.zoon.ru/p-remont/sergej_pavlovich_yandukin/

[25] Однокласниках: https://ok.ru/profile/578281775538

[26] Анна Власова: https://vk.com/sail_squirrel

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.