- NGL.media - https://ngl.media -

Депутату Львівської міськради не вдалося заборонити виконкому видавати містобудівні умови

10.08.2022 @ 08:10 в Львів,Новини

Восьмий апеляційний адміністративний суд залишив скаргу депутата Львівської міськради Юрія Ломаги без задоволення [1]. Таким чином, суд фактично відмовив йому у скасуванні права виконкому видавати містобудівні умови та обмеження.

Юрій Ломага, депутат від «Європейської солідарності», який також відомий як юрист Григорія Козловського, хотів визнати нечинним один із пунктів положення про розмежування повноважень між виконавчими органами міської ради, який був затверджений ухвалою сесії у 2021 році. Цікаво, що на сесії депутат не голосував за це питання, хоча його колеги по фракції підтримали це рішення [2] 23-ма голосами.

Так, цим документом до повноважень виконавчого комітету Львівської міської ради віднесено «надання (затвердження) містобудівних умов та обмежень на проєктування об`єктів будівництва на нове будівництво, реконструкцію, реставрацію об`єктів архітектури і містобудування, зокрема у межах історичного ареалу м. Львова».

Як обгрунтовував Ломага, відповідно до українського законодавства, надання МУО для забудови земельних ділянок належить не будь-якому виконавчому органу, а виключно виконавчому органу з питань архітектури, керівником якого за посадою є головний архітектор.

Втім спочатку у квітні Ломазі відмовив Львівський окружний адміністративний суд, а тепер і апеляційний. Підставою стало те, що депутат місцевої ради законодавчо не наділений правом здійснювати представництво інтересів територіальної громади в судах. Депутат апелював, що позов він подав як фізична особа, але і тут суд йому повідомив, що той не навів прикладів жодного негативного впливу рішення міськради на його права, свободи чи інтереси.

Питання по суті, як виглядає, в суді глибоко не досліджували. Суд лише вказав, що іншою ухвалою, від 2016 року, уповноваженим органом з питань видачі МУО визначено виконком. І ця ухвала є чинною, ніким не оскаржена, а тому є обов`язковою до виконання.

Нагадаємо, Юрій Ломага оскаржує повноваження виконкому не просто так, міськрада неодноразово конфліктувала з його бізнесом, що здійснював сумнівне будівництво [3].


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/08/10/deputatu-lvivskoyi-miskrady-ne-vdalosya-zaboronyty-vykonkomu-vydavaty-mistobudivni-umovy/

URLs in this post:

[1] без задоволення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105492582

[2] підтримали це рішення: https://docs.google.com/document/d/1PnUFhw-0obVQgdz9YNVO4zGvQOn8tTD5oCo8bjsEglw/edit

[3] сумнівне будівництво: https://ngl.media/2021/12/17/minkult-prograv-shhe-odyn-sud-shhodo-restoranu-yurystiv-kozlovskogo/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.