- NGL.media - https://ngl.media -

Бійці квадрокоптера і вудки

03.08.2022 @ 10:00 в Розслідування

Минулого тижня в українських телеграм-каналах активно насміхалися з бойовиків так званої «ДНР», які вигадали ноу-хау для протистояння засобам радіоелектронної боротьби. Вони запускали квадрокоптер на вудочці, щоб у випадку втрати керування його можна було потягнути назад.

Першим про «винахідників» розповів [1] у своєму телеграм-каналі відомий російський пропагандист Владімір Соловйов, а сам репортаж із позицій бойовиків [2] зняв його кореспондент Сєргєй Макарєнко. Звісно ж, пропагандисти представили коптер на вудочці як неймовірний прояв «казацкой смекалочки».

Бойовики прив’язують коптер до вудки. Скріншот із відео

Але, як розповіли нам у коментарі представники громадської організації «Аеророзвідка», у цьому способі немає ніякої інновації. Так само як і грандіозної дурні, яку висміювали в українських пабліках. Ця тактика справді підходить, але лише для невеликих польотів, наприклад, піднятися над власними позиціями і оглянутися навколо.

Натомість завдяки відео пропагандистів з вудкою нам вдалося ідентифікувати трьох бойовиків, які воюють за самопроголошену ДНР.

Головний охоронець «воріт у Донецьк»  

Свій репортаж Сєргєй Макарєнко зняв на передових позиціях сепаратистів поблизу села Спартак, що майже зрослося з обласним центром. На сім кілометрів західніше від нього знаходиться злітна смуга славнозвісного Донецького аеропорту. Як зазначив сам пропагандист, для бойовиків Спартак є «воротами в Авдіївку», а для українських військових – «воротами в Донецьк».

Охороняє ворота 185-й стрілковий батальйон армії так званої «ДНР». Як стверджує Соловйов у описі до репортажу в своєму телеграм-каналі, всі його бійці – мобілізовані, й ще нещодавно працювали на звичайних цивільних спеціальностях. У сюжеті можна зустріти коментар про ситуацію на фронті від «командира подразделения, в гостях у которого» знаходився пропагандист. Але чи це очільник усього батальйону, чи якогось меншого підрозділу в його складі, Макарєнко не уточнив.

Раміз Іманов. Скріншот із відео

«Последние несколько недель обострилась обстановка, обострилась. Но опять же, я считаю, это мое личное мнение, что у них (Збройних сил України – прим. ред.) уже агония. Реально агония, им деваться некуда. Всё равно мы их добьем», – бравурствував чоловік із сивою бородою.

Нам вдалося ідентифікувати його як Іманова Раміза Шаріналі огли. Йому 56 років і він уродженець Азербайджану, проте з 90-х років мешкає в Донецьку. Судячи з його профілю в Однокласниках [3], Раміз Іманов обожнює свою собаку породи далматин, до війни любив їздити відпочивати в Крим і був пристрасним фанатом футбольного клубу «Шахтар».

Іманов-вболівальник. Фото з Однокласників

Після початку російської збройної агресії на Донбасі футбольні матчі змінилися на «побєдобєсіє» й участь в акціях «Бєзсмєртний полк» з портретом свого батька-фронтовика, а відпочинок у Криму – на п’янки з друзями-сепаратистами.

Під час застілля з бойовиками. Іманов третій зліва. Фото з Однокласників

На сторінці Іманова можна знайти безліч фотографій у камуфляжі російського зразка, як просто в компанії інших бойовиків, але переважно – саме під час застіль з алкоголем. Судячи зі скріншотів профілю на сайті «Миротворець» [4], у складі незаконних збройних формувань він воює як мінімум з літа 2015 року. Щоправда, після потрапляння в базу, Раміз зачистив ці фотографії, але впродовж останніх років вони з’явилися знову.

Раміз Іманов перший зліва

Повоювати на боці псевдореспублік встиг не лише Іманов-старший. За інформацією «Миротворця» [5], його син Антон також служив у військовій частині 08825 – 5-му батальйоні так званої територіальної оборони ДНР. Але чи бере він участь у бойових діях зарах – невідомо. На сторінці Антона в Однокласниках [6] залишилася лише одна фотографія з друзями 10-річної давнини, а профіль у ВКонтакті [7] закритий.

Раміз і Антон Іманови

Шустрий оператор вудочки

Фокус із вудкою пропагандистам продемонстрував бойовик Шустрий. Очевидно, позивний утворений від його справжнього прізвища. В реальності «винахідника» звати Шустров В’ячеслав Сєргєєвіч. Він народився 2 жовтня 1985 року й мешкав у Донецьку.

В’ячеслав Шустров. Скріншот із відео

В’ячеслав Шустров – доволі активний користувач Однокласників [8] і ВКонтакті [9]. Має він профілі й у Instagram [10] і Facebook [11]. Щоправда, у жодному з них не зустріти жодного натяку на перебування в лавах бойовиків. Можливо, чоловік дійсно був мобілізований недавно. Але військовий досвід він має, адже колись давно служив в українській армії – в Однокласниках Шустрова можна знайти декілька старих фотографій у формі повітряно-десантних військ.

В’ячеслав Шустров в українській формі. Фото з Однокласників

У Донецьку в Шустрого залишилася дружина Надія [12] та 14-річний син Іван [13]. Судячи з соцмереж, родина живе досить заможно як для окупованого міста – ходить у ресторани та на професійні фотосесії, Надія Шустрова позує у хутряних шубках, щороку сім’я їздить кудись відпочивати. Щоправда, маршрутів для подорожей у мешканців невизнаних республік небагато. У 2016-му Шустрови були в Білорусі, у 2020-му купалися в морі в російському Геленджику, в 2021-му відвідували «бєлокамєнную століцу» рф – Москву.

В’ячеслав Шустров з дружиною

Чоловік на фронті – не привід відмовлятися від відпочинку. Зараз Надія Шустрова викладає у себе в соцмережах фотографії з моря, а В’ячеслав – з окопів залишає в коментарях під ними наліпки з проханням «позвоні». Та чи дочекався бойовик дзвінка від дружини, нам залишається лише здогадуватися.

Екс-прикордонник захоплює території  

Екскурсію позиціями пропагандисту Макарєнку проводив ще один неназваний у сюжеті бойовик. Але нам все ж вдалося дізнатися його ім’я. Це – ще один мешканець Донецька Александр Вітальєвіч Носов.

Александр Носов. Скріншот із відео

У ВКонтакті [14] Александр Носов неактивний – тут лише чотири фотографії. Але на одній із них чоловік позував зі своєю донькою із георгіївською стрічкою на грудях.

Александр Носов з донькою. Фото з ВКонтакті

Більше про Носова може розповісти його сторінка в Однокласниках [15]. Він народився 17 березня 1981 року, освіту здобув у Донецькому електрометалургічному технікумі. Має родину – дружину Марину [16] та доньку Маргариту. З самого малечку дівчинку привчають до «побєдобєсія» – на 9 травня змушують фотографуватися у пілотці з георгіївською стрічкою та портретом дідуся-ветерана.

Донька Маргарита. Фото із соціальних мереж

Олександр Носов, ймовірно, є пристрасним футбольним фанатом. Кінець червня 2018 року він провів у Москві, де у той час проходили декілька матчів Чемпіонату світу по футболу. У нього на сторінці можна знайти декілька світлин з британськими та колумбійськими уболівальниками. Ще однією московською локацією, яку не зміг оминути Носов, стало… Міністерство оборони рф. Після матчів він побував там і сфотографувався на фоні пам’ятника героям фільму «Офіцери».

Александр Носов у Москві. Фото з Однокласників

Окрім рідного міста та московських вояжів, у Шустрого та Носова є ще дещо спільне – а саме служба в українській армії. В Однокласниках останнього можна знайти вітальну листівку з Днем прикордонника. У 2012 році Носов викладав фото у зеленому береті з українським прапором і тільнику в зелену смужку (такі носять у прикордонних військах).

Александр Носов під час святкування Дня прикордонника. Фото з Однокласників

Але останніми роками берет змінився на інший, вже без прапорця, а тільник – на футболку з написом «россия». Змінився і рід діяльності. Колишній військовий, який вчився захищати державний кордон, тепер допомагає окупантам завойовувати нові території.

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Гауляйтерова рать [17]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/08/03/bijtsi-kvadrokoptera-i-vudky/

URLs in this post:

[1] розповів: https://t.me/SolovievLive/118187

[2] репортаж із позицій бойовиків: https://t.me/SolovievLive/118212

[3] Однокласниках: https://ok.ru/profile/478832502328

[4] «Миротворець»: https://myrotvorets.center/criminal/imanov-ramiz-shirinali-ogly/

[5] «Миротворця»: https://myrotvorets.center/criminal/imanov-anton-razimovich/

[6] Однокласниках: https://ok.ru/anton.imanov.rior10

[7] ВКонтакті: https://vk.com/tonipepperoni

[8] Однокласників: https://ok.ru/profile/555382098759

[9] ВКонтакті: https://vk.com/kentyki85

[10] Instagram: https://www.instagram.com/shystrov85/

[11] Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009559563246

[12] дружина Надія: https://ok.ru/profile/593333559339

[13] син Іван: https://ok.ru/profile/577914225331

[14] ВКонтакті: https://vk.com/id370064805

[15] Однокласниках: https://ok.ru/profile/518681321853

[16] дружину Марину: https://ok.ru/profile/583778525399

[17] Гауляйтерова рать: https://ngl.media/2022/07/27/gaulyajterova-rat/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.