- NGL.media - https://ngl.media -

«Будем работать по братьях любимых»

22.07.2022 @ 13:18 в Розслідування

Сюжети російського пропагандиста Дмітрія Астраханя допомогли нам ідентифікувати ще дві групи військових, які ведуть бої проти українців. Так, кореспондент каналу «RTллерия» в черговому сюжеті, під звуки гавкоту пса, оспівав [1] снайперів, які знаходяться на території Авдіївської промзони.

«Как всегда в позиционных боях возрастает роль снайперского оружия и снайперской работы», – каже він, йдучи захисним укриттям.

У цьому наборі слів є й хороші для українських військ новини. Більшість снайперів самопроголошеної ДНР мають у своєму арсеналі лише снайперські гвинтівки Драгунова та гвинтівки Мосіна часів Другої світової війни. Саме це стоїть на озброєнні у резервістів. Кореспондент не приховує, що західна зброє дає українцям перевагу у снайпінгу:

«Пользуются приемуществом в дистанции огня, которое дает им иностранное снайперское оружие крупных калибров», — говорить у репортажі воєнкор Дмітрій Астрахань.

«Я не нападаю, я защищаюсь»

Ще одна хороша новина – такі сюжети допомагають ідентифікувати ще більше окупантів. Так, одного із снайперів не називають ні на ім’я, ні на позивний. Про те ми його знайшли. Це Андрєй Грішутін (27 жовтня 1979 року) із позивним «Бєларус», який збігається з його національністю.

Андрєй Грішутін

Грішутін — кадровий військовий. Щонайменше вісім років, з 1999 по 2007 рік, служив у білоруському спецназі — у військовій частині 3214 (Мінськ).

«Бывший снайпер спецназа МВД РБ», — так описував себе Грішутін в анкеті на сайті бойовиків, а свою участь у війні пояснює як «Я не нападаю, я защищаюсь, спасибо россии, что мне помогает».

Андрєй Грішутін, скрін з сюжету «RTллерия»

У репортажі окупант розповідає, що на позицію його викликали через українських снайперів:

«Обнаружили две снайперские пары, я прибыл на этот рубеж, чтобы противодействовать им. Не дают нашим парням поднять голову. Будем вызывать их на ответный огонь, ночью попробуем поработать с тепловизором, увидим, что из этого получится. Но основная задача – это сбор информации и корректировка артиллерии».

На одному із видалених [2] на YouTube відео Грішутін розповів, що воює на Донбасі з початку бойових дій та усвідомлює: за це на нього чекає кримінальна відповідальність. Але водночас приїхав боротись з «фашистами», в Білорусі такими людьми повинні пишатись.

Раніше Грішутіна оголосили у розшук у Білорусі як найманця «Л/ДНР». Попри це він «засвітився [3]« у телеграм-каналі «Белорусский силовик» — каналі близькому до білоруського міністерства внутрішніх справ. Його представили як «белоруса, который защищает Донбасс от неонацистов».

Андрєй Грішутін

Своїх земляків, які воюють проти росіян, не сприймає як серйозного противника. Нібито вони насправді не воюють.

«Эти люди мотивированы только деньгами, они даже не воины, они не воюют, они в тик-токе в чистой форме выкладывают ролики, где они только жрут, пьют и все. Мы их как серьезную силу против себя не считаем. Это все картинка».

Насправді це не так. Зокрема батальйон «Волат» полку імені Кастуся Калиновського стримував танковий прорив російських військ 26 червня під Лисичанськом. У бою загинув командир батальйону Іван Марчук із позивним «Брест».

Андрєй Грішутін з’явився у базі «Миротворця» у 2016 році, а тому згодом видалив усі згадані у базі соцмережі. Натомість залишилась одна стара, і неактивна, у ВКонтакті [4].  А в Однокласниках зареєстрований під ніком «Виктор Кривулько [5]» із несправжніми даними та вже видаленими фото.

Соболь і його брати

У сюжеті про снайперів фігурує ще один «спеціаліст», у якого пропагандист запитує про ситуацію на фронті.

«Сильно обрабатывает артиллерия. На ближний бой пока не выходят, отрабатывают издалека, мы пытаемся отвечать», — говорить колаборант із позивним Соболь.

Позивний збігається з його прізвищем. Його звуть Ніколай Соболь і він із Донецька. Народився 23 травня 1990 року. Раніше Ніколай працював у ТОВ «Донбастеплоенергомонтаж».

Ніколай Соболь, скрін з сюжету «RTллерия»

На одній із його сторінок [6] є фото з цілком мирного життя і без жодних ознак того, що він воює за росію. Щоправда, профіль давно не активний. Іншу сторінку [7] Ніколай Соболь створив у серпні 2018-го. Профіль закритий, але з головного фото помітно, що одягнений Соболь у камуфляжну кепку із емблемою «Z».

Це ж фото, як і низка інших, є на сторінці його дружини. Татьяна Соболь (Буракова) [8]разом із Ніколаєм виховують дванадцятирічного сина Вову. Дружина пишається службою чоловіка у лавах армії окупантів. Постить його фото у формі і пише пости у форматі «любим и ждем тебя домой».

Ніколай Соболєв з дружиною Тат’яною Соболєвою. Фото: ВКонтакті

А репортаж, у якому його зафільмували, зрепостила на свою сторінку і прокоментувала словами: «Наша гордость  возвращайся скорее».

Сепаратистами, до речі, є і кілька родичів Соболя. Це його брати (невідомого ступеню близькості) Вячєслав та Андрєй Євсєєви спершу воювали у 5-тій окремій мотострілецькій бригаді «Оплот». Згодом Андрєй Євсєєв перейшов у 1-у окрему мотострілецьку бригаду «Слов’янську», а Вячєслав Євсєєв — помер на початку червня 2017 року. Обидва брати були танкістами. Андрєй — навідник, а Вячєслав – виконував обов’язки механіка-водій.

Вячєслав Євсєєв (ліворуч) та Андрєй Євсєєв (праворуч ) . Фото : ВКонтакті

На одній зі сторінок Вячєслава лишились українофобні пости в стилі «Плохая примета — ехать на Донбасс в украинской форме» чи підпис під фотографією з похорону українських військових: «Гавно надо закапывать дабы не воняло».

«Дізєльні» танкісти 

Перед Авдіївкою Дмітрій Астрахань їздив на північ Донецької області. Там знімав репортаж про окремий танковий батальйон самопроголошеної ДНР «Дізєль», який воює на Бахмутському напрямку поблизу селища Новолуганське.

Танкісти з кореспондентом Дмітрієм Астраханем

З розмови стало відомо, що екіпаж танку нещодавно пересів на нього з іншого.

«Машина зверь я так скажу, по сравнениею с теми, что были, это просто Ferrari, раньше были мустанги, а теперь феррари. Он безшумный и быстрый», — розповідає окупант.

Це Даніл Єгоров із міста Чистякове (стара назва Торез). Він воює щонайменше з початку 2018 року та доволі ретельно приховує свою службу у соцмережі ВКонтакті. Щоправда, чимало фото у формі вдалось знайти на видалених сторінках його друзів, а також у Однокласниках, де він записаний під псевдонімом Danil Lirik [9].

Даніл Єгоров

Танк, на якому воює Єгоров та його друзі, – це Т-80БВ. Останнім часом росія почала масово завозити їх на Донбас. Попри їхню потужність та швидкість, у них є недоліки, через які їх фактично не використовували після 90-их. Чутливі до пилу, а тому потребують регулярного і ретельного обслуговування. Також через відсутність тепловізора не можуть працювати вночі та споживають багато палива.

В сюжеті Астрахань саме фільмує бойовий виїзд двох таких танків. Окрім Даніла Єгорова, який за його ж словами, разом з іншими «будет работать по нашим любимым братьям» і «мстить укропам», у екіпажі танка є Франчук Віталій Олександрович.

Курсант Франчук

Він з міста Шахтарськ. Франчук навчався у Донецькому воєнному ліцеї. Зараз ліцей є філіалом ДонВОКУ — Донецького вищого загальновійськового училища. Згідно із їхнім сайтом, ліцей готує курсантів до державної або військової служби.

Віталій Франчук з дружиною

У Франчука є дружина Каріна Франчук (Горбань) [10], а 12 березня народилась донька. Свою участь у війні на загал у своєму Instagram [11] та у ВКонтакті, де він Vitaly Maloy,  [12]він не пише.

Завершує екіпаж танка Владіслав Островський [13]. Він одружений із Ніколь Островською [14], з якою виховує двох дітей.

Владіслав Островський з дружиною і донькою

«А за фрикционными одного из танков мой герой. Горжусь», – написала вона, поширивши репортаж з її чоловіком.

Оскільки фрикційними є пристрої коробки передач, то можна припустити, що він механік-водій.

Танкісти разом з іншим танком поїхали на «карусель». Це тактика, коли один з танків виїжджає, вистрілює свій боєкомплект, а поки перезаряджається – виїжджає інший.

Боєкомплект у танків ополченців теж має певну особливість. Снаряди під час заряджання розташовані вертикально. За визначенням Єгорова, «все под ногами, под ж*пами у нас находиться». Це одна з причин, чому у Т-80БВ був визнаний експертами як один з найгірших танків в історії.

Владіслав Діковицкий (праворуч) у формі військових сил самопроголошеної ДНР

Керував підрозділом із двох танків Владіслав Діковіцький [15] (5 березня 1999 року народження). Він із Жданівки Донецької області. Має позивний Марік. Владислав — кадровий військовий. Навчався у вищезгаданому Донецькому вищому загальновійськовому училищі. Він поки що єдиний із персонажів сюжету про танкістів, хто потрапив до реєстру [16] «Миротворця».

Соцмережі фігурантів та їхніх родичів:

Ніколай Соболь

ВКонтакті: Николай Соболь [7] , Николай Соболь [6], дружина Татьяна Соболь (Буракова) [8]. Однокласники: Николай Соболь [17], дружина Татьяна Соболь [18].

Андрєй Гришутин 

ВКонтакті: Андрєй Гришутин [4], Однокласники: Виктор Кривулько [5]

Даніл Єгоров

ВКонтакті: Danil Egorov [19]Danil Egorov [20], мати Аня Бедило (Чегринова) [21].

Однокласники: Danil Lirik [9], мати Аня Чегринова (Бедило) [22], Анна (Егорова) Чегринова (Бедило) [23], Аня Чегринова [24], сестра Яна Егорова [25], батько Oleg Egorov [26].

Франчук Віталій

ВКонтакті: Vitaly Maloy [12], Виталий Франчук [27], Виталя Франчук [28], дружина Карина Франчук [29], Карина Франчук (Горбань) [10]. Instagram: vitalyfran [11].

Владіслав Островський

ВКонтакті: Владик Островский [13], дружина Николь Островская [14]. Instagram: дружина nikol_ostrovskaya [30]

Владіслав Діковіцкій

ВКонтакті: Влад Диковицкий [15], Однокласники: Владислав Диковицкий [31].

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Дагестанське тріо [32]

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/07/22/budem-rabotat-po-bratyah-lyubymyh/

URLs in this post:

[1] оспівав: https://t.me/RTllery/3434

[2] видалених: https://myrotvorets.center/criminal/grishutin-andrej-vladimirovich/

[3] «засвітився: https://t.me/belarusian_silovik/2026

[4] ВКонтакті: https://vk.com/id84802693

[5] Виктор Кривулько: https://ok.ru/profile/573632472161

[6] сторінок: https://vk.com/id247828927

[7] сторінку: https://vk.com/id500540178

[8] Татьяна Соболь (Буракова) : https://vk.com/id237987014

[9] Danil Lirik: https://ok.ru/profile/590816683814

[10] Каріна Франчук (Горбань): https://vk.com/id596144860

[11] Instagram: https://www.instagram.com/vitalyfran/

[12] Vitaly Maloy, : https://vk.com/id441703603

[13] Владіслав Островський: https://vk.com/id315938022

[14] Ніколь Островською: https://vk.com/id157971819

[15] Владіслав Діковіцький: https://vk.com/id175769820

[16] реєстру: https://myrotvorets.center/criminal/dikovickij-vladislav-dmitrievich/

[17] Николай Соболь: https://ok.ru/profile/577673362133

[18] Татьяна Соболь: https://ok.ru/profile/553038481138

[19] Danil Egorov: https://vk.com/id510763745

[20] Danil Egorov: https://vk.com/id422460199?

[21] Аня Бедило (Чегринова): https://vk.com/id233238300?

[22] Аня Чегринова (Бедило): https://ok.ru/profile/576567379154

[23] Анна (Егорова) Чегринова (Бедило): https://ok.ru/profile/560242948276

[24] Аня Чегринова: https://ok.ru/profile/577418592719

[25] Яна Егорова: https://ok.ru/profile/568027041778

[26] Oleg Egorov: https://ok.ru/profile/570174505310

[27] Виталий Франчук: https://vk.com/id320595952

[28] Виталя Франчук: https://vk.com/id326375821

[29] Карина Франчук: https://vk.com/id683700689

[30] nikol_ostrovskaya: https://www.instagram.com/nikol_ostrovskaya/

[31] Владислав Диковицкий: https://ok.ru/profile/564104426858/photos

[32] Дагестанське тріо: https://ngl.media/2022/07/20/dagestanske-trio/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.