- NGL.media - https://ngl.media -

Підозрюваному у хабарництві менеджеру міграційної служби призначили 2,5 млн грн застави

14.07.2022 @ 13:12 в Новини

Слідча суддя Галицького районного суду Львова призначила запобіжні заходи заступнику [1] начальника Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби у Києві та Київській області та його спільникові [2]. Їх триматимуть під вартою, але вони зможуть вийти під заставу, сплативши по 2,5 млн грн кожен.

З ухвал суду випливає, що у громадянина Республіки Індія закінчувався термін дії посвідки на тимчасове проживання, а тому він звернувся до товариша, котрий має дружні стосунки із службовими особами ЦМУ ДМС у Києві та Київській області для консультації.

Товариш звернувся до заступника начальника, який тепер є підозрюваним. Він  погодився допомогти, але скерував до другого підозрюваного, який, як випливає з ухвал, не працює в міграційній службі. За послуги запросили 10 тис. дол, які були передані 1 липня. В ухвалі повідомляється про розподіл коштів між підозрюваними, але озвучують менші суми:

«Особа_3 одержав не менше 2000 доларів США, а Особа_1 одержав не менше 1200 доларів США, після чого їх злочинна діяльність була припинена працівниками правоохоронних органів».

Натомість у прес-релізі [3] Офісу Генерального прокурора йдеться, що мова не один випадок. За даними слідства, підозрювані організували схему легалізації перебування на території України іноземних громадян «з країн підвищеного терористичного ризику та країни-агресора».

«Посадовець міграційної служби, залучивши товариша, підшукував мігрантів і пропонував їм за 10-15 тис. дол. оформити дозвіл на постійне проживання в Україні. Остаточна сума «винагороди» залежала від країни походження, типу документів і термінів їх оформлення. Іноземцям видавалися посвідки на тимчасове проживання, постійне проживання в Україні або посвідчення біженців», – йдеться в офіційному повідомленні.

Загалом провели 35 обшуків, вилучили понад 160 пакетів документів іноземців, у тому числі громадян росії, яких підозрювані мали намір легалізувати на території України, а також більше 320 тис. дол. і 400 тис. грн.

Фото Офігу Генерального прокурора

За даними Судової влади, підозрюваним заступником начальника Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби у Києві та Київській області є Дмитро Лемеш [4].

Згідно зі ще однієї ухвалою [5], суддя відмовилась відсторонити його від посади. Досудове слідство у даному кримінальному провадженні розпочате ще у вересні минулого року, і увесь цей час підозрюваний працював на цій посаді. Обвинувачення не зазначило, які саме речі та документи може знищити підозрюваний на роботі.

У суді посадовець повідомив, що справді до нього звернувся товариш, який в смс-повідомленні просив допомогти в отриманні посвідки на постійне проживання в України у зв`язку із одруженням. Прохача товариш охарактеризував як порядну людину, яка допомагає українцям у боротьбі з ворогом. Відтак, посадовець скерував його до іншої людини, яка надає правову допомогу у цих питаннях. У підозрі працівнику міграційної служби також не вказано, що якісь документи для громадянина Республіки Індія почали готувати чи вже підготували.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/07/14/pidozryuvanomu-u-habarnytstvi-menedzheru-migratsijnoyi-sluzhby-pryznachyly-2-5-mln-grn-zastavy/

URLs in this post:

[1] заступнику: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105161963

[2] спільникові: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105161964

[3] прес-релізі: https://www.facebook.com/pgo.gov.ua/posts/405069804989192

[4] Дмитро Лемеш: https://ngl.media/tag/2539-2530/

[5] ухвалою: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105182333

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.