- NGL.media - https://ngl.media -

Двоє кримчан, які воювали за окупантів, постануть перед судом

06.06.2022 @ 10:26 в Новини

Офіс генерального прокурора скерував до суду обвинувальні акти за підозрою у державній зраді стосовно двох мешканців Криму, які воювали у складі армії рф на Херсонщині та Миколаївщині. Про це ОГП повідомив [1] 1 червня на своїй сторінці у Facebook.

Справи Сергія Громова й Ігоря Бересневича розглядатиме Шевченківський районний суд міста Києва. Перші засідання уже заплановані на сьогодні, 6 червня. За державну зраду їм загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.

Служили у бригаді зрадників

Обоє обвинувачених є громадянами України. У 2014 та 2020 роках вони вступили на військову службу за контрактом у 126-й окремій бригаді берегової оборони Чорноморського флоту росії. Ця частина була сформована після анексії Криму на базі 36-ї бригади берегової оборони ВМФ України. Навесні 2014 року частина її особового складу зрадила присязі й перейшла на службу до збройних сил рф.

Як пізніше розповідав в інтерв’ю [2] її командир-перебіжчик Сергій Стороженко, із 1200 військовослужбовців наказ про передислокацію на материк виконали лише 199, ще 300 – подали рапорти на звільнення, а 600 – продовжили службу вже в російській армії.

Після початку повномасштабного вторгнення 126-ту бригаду кинули в наступ на Херсонську та Миколаївську область. 25-28 лютого обвинувачені забезпечували протиповітряну оборону російських військ у районі дамби Каховської гідроелектростанції. Вже 1 березня брали участь у бою з підрозділами ЗСУ біля міста Баштанки на Миколаївщині. 2 березня обоє потрапили в полон.

Імена підозрюваних у повідомленні Офісу генпрокурора не називаються, а їхні обличчя на фото заретушовані. Проте нам вдалося знайти обох.

Фото, оприлюднені прокуратурою

Присяга рф і російський бізнес

На світлині одного з підозрюваних можна помітити шеврон з прізвищем та ініціалами «Громов С.В.». Це – Сергій Вікторович Громов. Він народився 8 лютого 1979 року, на службу до збройних сил рф вступив у 2014-му, має звання старшого прапорщика.

На своїй сторінці [3] в Однокласниках Сергій Громов публікував переважно пейзажі та фотографії з родиною. Проте у профілях його батька [4] та брата Євгена [5] можна знайти багато фотографій Сергія у російській формі та з георгіївською стрічкою на грудях.

Сергій Громов

У 2013 році Громов виклав фото зі своїм батьком, на якій він також зафіксований у комуфляжі, щоправда, без знаків розрізнення, що дозволили б встановити приналежність до конкретного підрозділу. У списках дезертирів [6], які після анексії Криму не дотрималися наказу про передислокацію українських військ на материк, його ім’я також відсутнє. За інформацією наших джерел, до 2014 року Сергій Громов, імовірно, працював у структурах Державної пенітенціарної служби.

Громов з батьком

Його батько Віктор Громов – теж колишній військовослужбовець. З 1965 по 1991 рік він служив у 165-му навчальному центрі з підготовки іноземних військовослужбовців і пізніше утвореному на його базі Сімферопольському об’єднаному військовому училищі. Вони займалися навчанням диверсантів [7] для дружніх до СРСР так званих «національно-визвольних рухів» країн Африки та Близького Сходу.

Радянські інструктори з групою іноземних курсантів. Віктор Громов стоїть першим ліворуч. Фото з Однокласників Віктора Громова

Після здобуття Україною незалежності військове училище було розформоване, і Віктор Громов подався в бізнес – заснував власну фірму «Спрінт», що торгувала продовольчими товарами. Коли у 2014 році росія анексувала Крим, компанія була переєстрована на окупантську податкову і продовжувала існувати аж до 2018-го.

Старший син Громова Євген (брат окупанта) зараз мешкає у Кемеровській області рф. На своїй сторінці в Однокласниках він позує у футболці з літерою Z, що стала символом російського вторгнення в Україну, й активно перепощує публікації, що виправдовують збройну агресію.

Брат окупанта Євген

Пив, палив, воював за окупантів

Іншого обвинуваченого звати Ігорем Олеговичем Бересневичем. Його фото, опубліковане Офісом генпрокурора, – це скріншот з інтерв’ю [8] полоненого з блогером Володимиром Золкіним. Він народився 9 березня 1997 року, жив у місті Сімферополі. Контракт зі збройними силами рф підписав у 2020-му.

Ігор Бересневич. Фото з Instagram

У соцмережах хлопець користується псевдонімом “Ігор Кайсов”. Ми знайшли два його профілі у ВКонтакті, але перший [9] неактивний з 2017 року, а другий [10] – закритий. На його сторінці [11] в Instagram немає жодної фотографії з військової служби. Натомість Ігор часто позує з алкоголем, кальяном чи сигаретою.

Шкідливі звички не заважають йому бути пристрасним спортивним фанатом. У 2018 році він відвідував чемпіонат світу по футболу, який проходив у росії.

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/06/06/dvoye-krymchan-yaki-voyuvaly-za-okupantiv-postanut-pered-sudom/

URLs in this post:

[1] повідомив: https://www.facebook.com/pgo.gov.ua/posts/pfbid0fKAQjphRH3gPUHbTvyPqt5xpLekyGFVMh7H1XkZPrB6vxHkU9iQL9HfxZb2F29TYl

[2] інтерв’ю: https://novayagazeta.ru/articles/2016/04/27/68391-171-voennye-ne-dolzhny-vyprashivat-u-grazhdanskih-voynu-kak-konfetu-187

[3] сторінці: https://ok.ru/profile/535072460105

[4] батька: https://ok.ru/profile/553011587958

[5] брата Євгена: https://ok.ru/profile/237651676811

[6] списках дезертирів: https://vms-ukraine.info/zradniki/

[7] навчанням диверсантів: https://web.archive.org/web/20141030211856/https:/www.mk.ru/politics/2014/10/28/shkola-diversantov-v-krymu-neizvestnye-podrobnosti.html

[8] інтерв’ю: https://www.youtube.com/watch?v=6jilj_EJZWU

[9] перший: https://vk.com/viscaelbarcaleomessi10

[10] другий: https://vk.com/f0restw0ww

[11] сторінці: https://www.instagram.com/f0restw0www_typicall/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.