- NGL.media - https://ngl.media -

У Telegram працюють канали, які за 30-65 тис. грн обіцяють вивезти чоловіків за кордон

03.05.2022 @ 12:03 в Новини

У месенджері Telegram працюють канали, де чоловікам призовного віку обіцяють безперешкодний виїзд за кордон за ціною від 30 до 65 тис. грн.

Наприклад, в одному з таких каналів, який почав працювати 28 березня, пропонують три варіанти виїзду. Пропонують також і різні варіанти оплати, або повністю наперед, або оплату після того, як вам продемонструють фото і відео документів. В будь-якому всі кошти ви маєте віддати до виїзду, причому не з рук в руки, а через онлайн-платіж.

Фото вже нібито виготовлених на замовлення документів із телеграм-каналу

За 65 тис. грн – пропонують виїзд за кордон із документом від військомату про непридатність. Дешевше, за 50 тис. грн, пропонують виїзд як водія чи помічника водія транспорту із гуманітарною допомогою. «Документ не зобов’язує вас повертатись, якщо ви не повернетеся протягом 10 днів у вас після повернення проблем не буде, відповідальність лежить на компанії, яка запросила вас за вантажем», – пишуть в цьому каналі.

Найдешевше, 30 тис. грн, коштує нелегальний виїзд за кордон: «Виїзджаєте лише як пасажир, якого просто ніхто не помітить спеціально. Тобто, ми вас підсаджуємо до інших клієнтів, або якщо ви на своєму авто хочете, то вам потрібно буде заздалегідь про це повідомити, ми видамо вам людину, яка проїде разом з вами за кермом. Буде жінка чи людина іншої національності. Заздалегідь за вас домовляємось (тут оплата вся сума відразу, до виїзду). Щоб виїхати, спочатку потрібно «занести». За цією схемою виїхати можна тільки на КПП Вилок (на Угорщину) та на КПП «Рава Руська» (на Польщу)».

Єдиною гарантією того, що ви не викинете гроші на вітер, є нібито відгуки інших клієнтів, перевірити правдивість яких важко. Ми також звернулись в телеграм-канал із повідомленням про те, якими будуть додаткові гарантії, але на момент публікації навіть не отримали відповіді.

Роксолана Яворська, речниця УСБУ у Львівській області, попереджає, що більшість таких телеграм-каналів створені шахраями, часто такі телефони використовуються в’язнями або на окупованих територіях. Це такий новий спосіб заробітку, коли беруть гроші, але ніяких документів ви не отримаєте.

«Маємо лише одиничні випадки, коли в таких телеграм-каналах працюють не шахраї. Можливо, 1-2% від усіх. У будь-якому випадку, наші фахівці відстежують всі такі канали. І було кілька випадків затримань, коли людям робили фіктивні довідки, але при першій же спробі перетнути кордон їх виявляли і затримували», – розповіла вона.

Редакція передала інформацію про телеграм-канал в СБУ.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/03/u-telegram-pratsyuyut-kanaly-yaki-za-30-65-tys-grn-obitsyayut-vyvezty-cholovikiv-zakordon/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.