- NGL.media - https://ngl.media -

Понад 100 тисяч гектарів української землі орендують російські та білоруські компанії

03.05.2022 @ 11:40 в Новини

Команда аналітичної платформи Vkursi проаналізувала [1] дані відкритих держаних реєстрів та з’ясувала, скільки землі в Україні використовують компанії, пов’язані з громадянами росії та білорусі. Це 110 тис. гектарів землі для сільського господарства. Для порівняння це більше, ніж площа Харкова, Запоріжжя та Донецька разом, або як площа 154 тис. футбольних полів. Дані отримали на основі аналізу відкритих державних реєстрів, в частині з яких спершу були вказані некоректні площі. Тому першочергово вказували площу у 192 тис. га.

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно є інформація про 96 агровиробників, де бенефіціарами є громадяни росії та білорусі. Ці підприємства орендують 29,6 тис. земельних ділянок. Щодо орендодавців, то 90% землі орендують у приватних власників, ще 5% ‒ державна земля а 3% ‒ земля комунальної власності. Серед них 90% компаній пов’язаних з росією і 10% ‒ з білоруссю.

При цьому найбільше земель використовують у Херсонській області ‒ 17 тис. га або 15,6% від усіх орендованих земель. Далі у топі Полтавська та Запорізька області ‒ 15 тис. га та 14 тис. га відповідно.

Також є кілька областей, де немає російських аграрних компаній. Це Львівська, Закарпатська та Черкаська області. Водночас майже усі активи білоруських компаній зосереджені в п’яти областях: найбільше Рівненській та Волинській, а також у Хмельницькій, Вінницькій та Одеській.

Серед землекористувачів найпопулярнішим КВЕДом є виробництво зернових та технічних культур. Орендарі української землі з пропискою у росії і білорусі експортують пшеницю та кукурудзу. Найчастіше відправляють до Іспанії, Алжиру, Бангладешу.

Найбільший чистий прибуток за 2021 рік серед орендарів вказали такі компанії: ТОВ «Магістраль – Серівіс» ‒ 37 млн грн, «Зак – сервіс» ‒ 28,5 млн грн та «Хорол-Дон» ‒ 11,7 млн грн.

Дослідження та реєстр [2] компаній, пов’язаних з ворожими країнами, знаходиться у вільному доступі.

Санкції та конфіскація

Нагадаємо, 3 березня 2022 року Україна прийняла закон №2116-IX, згідно з яким можна вилучити рухоме та нерухоме майно, включаючи, зокрема, земельні ділянки, у компаній, де засновником або бенефіціаром, прямо або опосередковано, є держава російська федерація.

А 21 квітня депутати ухвалили [3] законопроєкт №7194, який має спростити конфіскацію російських активів. Зокрема додає спрощену судову процедуру. Процес відбуватиметься у три етапи.

Перший: РНБО приймає рішення про накладення санкцій.

Другий: пошук та ідентифікація активів. Пошук проводитиме Нацполіція та СБУ. Також це надасть законні підстави для фінмонтіорингу та запитів до банків. Якщо активи належать російській федерації через компанії-прокладки, зокрема закордонні, їх усе одно зможуть конфіскувати.

Третій етап стосується безпосереднього накладення арешту на активи, їхньої конфіскації, заморожування тощо.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/05/03/majzhe-200-tysyach-gektariv-ukrayinskoyi-zemli-orenduyut-rosijski-ta-biloruski-kompaniyi/

URLs in this post:

[1] проаналізувала: https://www.zemli.vkursi.pro/wp-content/uploads/2022/04/vkursizemli_rfrb_land_report-1.pdf

[2] реєстр: https://vkursi.pro/russianbeneficiary

[3] ухвалили: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39275

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.