- NGL.media - https://ngl.media -

У Львові поновили будівництво майже половини житлових комплексів

15.04.2022 @ 09:00 в Новини

За даними [1] сайту нерухомості Lun, з початку квітня у Львові «розморозили» будівництво майже половини житлових комплексів, яке припинилось з початком повномасштабної війни. За даними експертів, роботи продовжили на 71 з 189 будівельних об’єктах, що становить приблизно 42% усіх довоєнних об’єктів.

Як повідомляє [2] «Енциклопедія новобудов», серед львівських будівельних компаній вже 13 поновили будівництво, зокрема, найбільші забудовники як то «Ріел», «Карпатбуд», «Avalon», «Lev development» і інформація постійно оновлюється.

Щодо нових об’єктів, то з початком війни та запровадження воєнного стану в країні, у Львові не погодили жодних нових містобудівних умов та обмежень. Як повідомили [3] у міській раді, зараз «триває дискусія», чи видавати дозволи на нове будівництво.

Натомість центральні органи закликають будувати. Ще 17 березня Мінрегіон та Міністерство цифрової трансформації відновили доступ до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що можна надавати дозвільні документи на нове будівництво та вводити в екплуатацію завершене. Доступ до системи відновили наразі лише у 16 областях. Крім того, обіцяють спростити процес ліцензування для виконання робіт складності СС2 та СС3 (переважна більшість багатоповерхівок належать саме до класу СС2).

Держава купуватиме квартири

Ще один чинник, який має пожвавити будівництво ‒ нещодавня заява уряду про придбання за бюджетні кошти житла для українців, які втратили домівки. Як заявив [4] заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, купувати житло планують у 10 регіонах.

«Існує багато не введених в експлуатацію, але фактично готових житлових будинків. У найближчий місяць держава почне їх викуповувати і надавати переселенцям. Усі ці квартири мають бути одразу з ремонтами, з меблями, з побутовою технікою», – сказав Тимошенко.

За словами Тимошенка, вартість цього житла не повинна бути надто дорогою, а будівельники провинні «мінімізувати свою «дельту». При цьому в подальшому, після того, як вимушені переселенці повернуться додому, квартири планують віддати черговикам, зокрема військовим.

Чи можна зараз купити квартиру

Щодо ринку купівлі житла, то тут особливого пожвавлення немає. Як пояснюють девелопери, вимушені переселенці не готові купувати житло, а місцеві очікують стабілізації ринку. Крім того, за спостереженнями директора агенції нерухомості Sitalo Real Estate Валерій Малінка, для гостей міста високі ціни на житло стали несподіванкою.

«Іноді телефонують люди, цікавляться, але у Львові зараз ціни майже як в Києві. Люди дуже здивовані, бо для багатьох Львів сприймався як «велике село». Вони очікували, що придбають тут квартиру за 20-30 тис. доларів. А це не так», – каже Малінка. 

Нагадаємо, що і до війни Львів був містом із найдорожчою нерухомістю на заході України – середня ціна [5] за квадратний метр у новобудовах Львова була 22,2 тис. грн.

Крім того, придбати житло досить проблематично з юридичної точки зору. Уся справа в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Доступ до нього з початку повномасштабної війни закрили. Це пояснили загрозою зламу з боку рф, а також тим, що в умовах воєнного стану неможливо визначити, чи справді людина власник цієї квартири, особливо на вторинному ринку.

6 березня уряд «привідкрив» реєстр – ухвалив постанову [6] № 209 [6], яка пояснює, як в умовах воєнного стану можна реєструвати права на нерухомість. Відтак, відомості можуть вносити лише державні реєстратори та посадовці Мін’юсту. Водночас, згідно з Цивільним кодексом, купівлю-продаж квартири повинен засвідчити нотаріус. Тому сьогодні бажаючі придбати нерухомість укладають попередній договір, чи то договір про укладення угоди в майбутньому. При цьому покупець все одно не набуває права власності на квартиру до внесення її до реєстру. Адвокати застерігають, що ці способи містять потенційні ризики для покупців.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/04/15/kvadratni-metry-u-lvovi-ponovyly-budivnytstvo-majzhe-polovyny-zhytlovyh-kompleksiv/

URLs in this post:

[1] даними: https://biz.liga.net/ua/ekonomika/nedvizhimost/article/v-ukraine-snova-stroyat-jile-nesmotrya-na-voynu-kak-aktivno-i-gde

[2] повідомляє: https://novobudovy.com/ru/novyny/novyny-rynku-nerukhomosti/693-novobudovy-developery-u-lvovi-ivano-frankivsku-chernivtsiakh-vidnovliuiut-roboty-na-budmaidanchykakh-viddiliv-prodazhiv-i-mozhlyvist-pryiomu-platezhiv

[3] повідомили: https://ngl.media/2022/04/07/z-pochatku-povnomasshtabnoyi-vijny-u-lvovi-ne-dozvolyaly-budivnytstvo/

[4] заявив: https://forbes.ua/inside/potribno-pobuduvati-desyatki-tisyach-kvartir-zastupnik-golovi-ofisu-prezidenta-pro-vidnovlennya-zruynovanikh-mist-zhitlo-dlya-bizhentsiv-ta-pobudovu-novoi-kraini-11042022-5373

[5] ціна: https://novyny.live/lviv/rastut-kak-griby-chem-obuslavlivaetsia-rost-tsen-na-lvovskuiu-nedvizhimost-38502.html

[6] постанову: https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-derzhavnoyi-reyestraciyi-v-umovah-voyennogo-stanu-ta-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-28-lyutogo-2022-r-164-209

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.