- NGL.media - https://ngl.media -

У двох громадах на Львівщині планують звести житло для переселенців

30.03.2022 @ 16:04 в Новини

Благодійники та підприємці розробили проєкт евакуаційних хабів LeoStates [1], де зможуть безкоштовно розмістити близько двох тисяч переселенців. Планують облаштувати такі містечка в Миколаївській та Жовківській громаді на Львівщині.

Йдеться про створення містечка з модульних конструкцій, відповідно до вимог ООН. Це окреме житло площею 15 кв. м з підведеними комунікаціями, яке розраховане на двох або чотирьох осіб. Одне помешкання можна змонтувати за 4 години, воно стійке до морозів і спеки. Важливо, що це житло мобільне та може використовуватися понад десять років. Його можна легко перемістити в інший регіон, де відновлення житлового фонду потребуватиме багато часу. На території 1-3 гектарів можуть розмістити до 250 будиночків.

«Нам важливо не створити ефект «гетто», тут кожен будиночок буде обладнаний усім необхідним: туалетом, душем, плиткою для приготуванні їжі. На території хабу буде розміщений медичний пункт, пральня, wi-fi. А саме містечко буде збудоване близько до міської інфраструктури. Такий принцип житла вже випробували в Сирії – це світовий стандарт для переселенців», – розповів керівник проєкту Станіслав Луцкович.

У Жовківській громаді будівництво евакуаційного хабу планують об’єднати зі створенням технопарку в промисловій зоні, який дасть велику кількість робочих місць для людей, які вимушено покинули свої домівки через війну. Вже є ініціатива і від IT-компаній, які готові проводити для переселенців навчання.

Зараз проєкт перебуває на етапі збору коштів та оформлення проєкто-кошторисної документації, організатори ведуть перемовини і з іншими громадами з приводу локації для створення евакуаційних хабів. Перші житлові модулі на Львівщині за планом мають з’явитися в травні, а в червні очікують прийняти першу тисячу переселенців. У Жовківській міські раді підтвердили, що ведуть перемовини з ініціаторами проєкту.

«На разі ми шукаємо локації, де можна почати реалізовувати хаб для переселенців, також з’ясовуємо особливості документального оформлення такого проекту. Відбулися тільки перші зустрічі, ми ведемо перемовини», – прокоментувала «Наші гроші. Львів» перша заступниця міського голови Жовкви Марія Малачівська.

В ініціативі LeoStates оцінили бюджет такого проєкту в 3 млн євро, а термін виконання у 2 місяці. Вартість одного модуля для 4 осіб з усіма комунікаціями коштує близько 10 тисяч євро. Коштів з держбюджету на цей проєкт не використовують, до фінансування та будівництва долучаються представники бізнесу та іноземні партнери.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund. 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/03/30/u-dvoh-gromadah-na-lvivshhyni-planuyut-zvesty-zhytlo-dlya-pereselentsiv/

URLs in this post:

[1] LeoStates: https://www.leostates.com/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.