- NGL.media - https://ngl.media -

Закарпатський сепаратизм існує лише на московських сайтах

16.03.2022 @ 16:28 в Розслідування

Ідея «русского міра» з початком повномасштабної війни зазнала поразки навіть у російськомовних регіонах. Згідно з даними [1] останньої соціології, лише 2% населення вірить в те, що війна почалась з метою захисту російськомовного населення.

Тому пропагандистські сайти починають розганяти новий наратив. Начебто, закарпатські русини та угорці прагнуть відділитись від України, а русини навіть звертаються за допомогою до Путіна. Роз’яснюємо, чому такі меседжі популярні лише на російських сайтах.

Фейк №1

Карпатська Московська Русь

На низці пропагандистських російських сайтів вийшло звернення [2] Петра Гецька до Путіна із меседжем про прохання змінити Західну Україну на «Карпатську Русь» і приєднати її до Росії.

Основний меседж у новому зверненні Гецька полягає в перетворенні Західної України в «Карпатську Русь», адже в іншому випадку під питанням буде «стратегія національної безпеки РФ, дебандеризація та денацифікація».

За словами [3] Павла Гомоная, редактора журналу «Миротворець», Петро Гецько є людиною з психічним розладом. За радянських часів Гецько перебував у відповідній лікарні, а зараз є у Москві та ідентифікує себе як «керівника русинства з 2014 року».

У 2019-му його заочно засудили за сепаратизм на 12 років ув’язнення. Зокрема, у матеріалах справи вказано, що він неодноразово казав російським ЗМІ про наміри повернути так звану Республіку Підкарпатська Русь і видавав себе за її «прем’єр-міністра». Також на початку 2014 року він звернувся до президента РФ і попросив його провести «миротворчу операцію». І ще Гецько листувався з екс-помічником президента РФ Владиславом Сурковим.

Також в справі було вказано, що у листуванні знайдено план забезпечення федерального статусу Закарпаття, Гецько розробив план захоплення влади на Закарпатті ‒ захоплення адміністративних будівель та створити «тимчасовий уряд».

Основні маніпуляції звернення

 1. Гецько не представляє русинів

Його власна теза про те, що він «керівник русинства» нічим не підтверджена. Більше того, переважну більшість русинів представляє Світова рада Русинів, головою якого є Павло Роберт Магочій, завідувач кафедри україністики університету Торонто. Він ще в 2008 році зробив заяву [4] про відмежування цієї інституції від будь-яких форм екстремізму в русинському русі та зазіхань на територіальний устрій держав.

Також у соцмережах більшість звернень Гецька русинами сприймаються вкрай негативно, а вони самі поширюють пости із підтримкою України. Також у найбільшій спільноті [5] у Facebook «Карпатські русини» в правилах заборонені москвофільські публікації.

2. Маніпулювання історичними фактами

Гецько наводить низку фактів про «страждання» русинського народу, які мають стосунок до австро-угорської та угорської влади ще до та під час Першої світової війни.

Також Гецько каже, що права забезпечені «Сен-Жерменським» договором 1919 року. Зокрема зазначає, що «територія русинів на південь від Карпат визнана 57 країнами, включаючи всі країни великої Антанти!». Насправді за цим договором територію сучасного Закарпаття приєднали на правах автономії до вже неіснуючої Чехословаччини.

3. «Судилище» 2008 року

Також Гецько заявляє, що «те, що розпочалось на майдані в 2013-му, для русинів розпочалось в серпні 2008 року». Він говорить про масове «антирусинське судилище», за вимогу русинів отримати «самокеровану територію, яка не буде входити в інші територіальні утворення».

Ймовірно йдеться про наслідки «конгресу» 2008 року, де сепаратистська організація «Сойм прикарпатських русинів» проголосила створення фейкової «республіки Підкарпатська Русь». Тоді на підтримку цієї республіки вийшло близько [6] 100 осіб. А згодом у Мінську священник УПЦ МП Дмитро Сидор проголосив незалежність фейкової «республіки Підкарпатська Русь».

Спроба не вдалась, а проти очільника «Сойму» відкрили кримінальну справу. У 2012 році Вищий спеціалізований суд України залишив без змін вирок, винесений протоєрею Дмитру Сидору. Йому призначили три роки позбавлення волі з випробувальним терміном на два роки. Але він досі очільник найбільшого храму УПЦ МП в Ужгороді, у 2014 році закликав [7] Росію «активно освоювати Закарпаття», а у 2020 році балотувався від «ОПЗЖ».

Фейк №2

«Звернення» угорців Закарпаття

Інший фейк, який почали розганяти проросійські ЗМІ, стосується угорців. Нібито етнічні угорці звернулись [8] до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з проханням приєднати Закарпаття до Угорщини. А також ніби планують провести референдум про вихід зі складу України. А у Берегівському районі вже формується оргкомітет з підготовки референдуму.

Звернення у класичному російському наративі про «геноцид та придушення угорців», а також, що влада України «потурає примхам неонацистів та праворадикалів, які протягом тривалого періоду обмежують нас у правах та принижують гідність Великої Угорщини та її громадян». Також у заяві вказано, що угорців переслідують за інакодумство, а праворадикали зроблять все, щоб пролити їх кров та прогнати з історичних земель.

Чому це фейк?

У новині не вказана жодна особа та організація, яка звертається до прем’єра. Лише узагальнений «угорський народ». Також ще 3 березня Віктор Орбан повідомляв [9], що: «для Угорщини вкрай важливо залишитися поза цією війною», а також, що країна буде надавати гуманітарну допомогу у Закарпаття. Якби будь-які зміни відбулись, про це вже було б відомо з офіційних джерел.

Зараз повідомляють, що це звернення надіслали 14 березня.

Хоча аналогічний текст гуляє мережею щонайменше 3 тижні. Наприклад на форумі МВД Росії такий меседж з ідентичним тестом опублікували [10] ще 25 лютого. Найдавніша, і ймовірно, оригінальна публікація оприлюднена [11] 24 лютого ‒ одразу з початком повномасштабної війни.

Цю інформацію вони нібито отримали від власного кореспондента Платона Ефимчука. Чи справді така людина існує точно невідомо, оскільки згадка цієї особи трапляється лише у випадку негативних новин про Україну.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/03/16/zakarpatskyj-separatyzm-isnuye-lyshe-na-moskovskyh-sajtah/

URLs in this post:

[1] даними: https://ratinggroup.ua/research/ukraine/chetvertyy_obschenacionalnyy_opros_ukraincev_v_usloviyah_voyny_12-13_marta_2022_goda.html?fbclid=IwAR16pqmyB6FtYse9frITXdo5WKajLoAIZRkCMOV_8nxfXFbzprgWRabO2UA

[2] звернення: https://rusvesna.su/news/1647348538

[3] словами: https://tymots.wordpress.com/2017/03/17/ukr/

[4] заяву: https://zakarpattya.net.ua/News/21440-Svitovi-rusyny-vidmezhuvalysia-vid-ekstremizmu-zakarpatskoho-rusyna-moskvofila-Dymytriia-Sydora-i-Ko

[5] спільноті: https://www.facebook.com/groups/1654140051535334/

[6] близько: http://www.mukachevo.net/ua/news/view/18080

[7] закликав: https://zakarpattya.net.ua/News/124951-Dukhovnyi-lider-rusyniv-Sydor-zaklykav-Rosiiu-aktyvno-osvoiuvaty-Zakarpattia

[8] звернулись: https://rusvesna.su/news/1647412486

[9] повідомляв: https://pmg.ua/life/105490-viktor-orban-zrobyv-zayavu-pro-ugorciv-zakarpattya

[10] опублікували: https://police-russia.com/showthread.php?t=110806&page=67

[11] оприлюднена: https://newdaynews.ru/kiev/751509.html

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.