- NGL.media - https://ngl.media -

«Спопелій, але зблисни»

09.03.2022 @ 14:45 в Розслідування

Про вихід з російського ринку заявило чимало транснаціональних компаній. Але насправді повністю зупинили бізнес далеко не всі. Серед тих, хто повністю вийшов з ринку, наприклад, Volvo, H&M, Epam, IKEA та Nemiroff. Водночас, чимало інших компаній продовжують роботу в Росії попри те, що наразі це країна з найбільшою кількістю санкцій.

Українці закликають бізнес не фінансувати збройну агресію. Роблять це через публічні заклики та активні кампанії в соціальних мережах. Одним із осередків, який організовує кампанії для тиску на глобальний бізнес, є телеграм-канал [1] «спопелій, але зблисни».

Матеріали каналу «спопелій, але зблисни»

Засновниця каналу Христина Марцінковська до війни працювала в маркетингу та навчалась в UCU Business School. Тепер вона працює над петиціями для протидії дезінформації.

«Ми починали з комунікації на російську аудиторію, але швидко зрозуміли, що це не має сенсу. Статистика, яка зараз показує, що 70% росіян підтримує війну, це лише підтверджує», – пояснює Марцінковська.

Вона переконана, що росіян на громадянську війну спровокує хіба що голод, а призвести до цього може якраз-таки ізоляція. Тому вона взялась за звернення до світових компаній і довкола каналу згуртувалися кілька команд дизайнерів, копірайтерів та перекладачів.

«Ми отримуємо інформацію про компанії, перевіряємо, далі віддаємо в роботу перекладачам, потім дизайнерам і поширюємо. Окрім того, час від часу ініціюємо написання листів управлінцям в цих компаніях. Я ділюсь цими матеріалами, наприклад, ними користуються викладачі Українського католицького університету – поширюють в своїх колах, а також команди таргетологів», – пояснює принципи роботи засновниця каналу «спопелій, але зблисни».

Христина Марцінковська каже, що відстежити кількість поширень важко. Але вона точно знає, що бізнесмени бачать активність, вони читають повідомлення і навіть переглядають сторіз.

«Не думаю, що я єдина, чи хоча б, рушійна сила того процесу, але коли бачу поширення наших ідей в блогерів, викладачів тощо, то знаю, що ми робимо це не дарма. І саме спільними силами всіх, хто бере в тому участь, ми їх змушуємо покидати ринок агресора», – переконана Марцінковська.

Зараз спільнота працює над кампаніями щодо виходу з російського ринку фірм Nestle, JTI, Auchan, Metro, Pepsi, KFS, Danone тощо. Наступним етапом планують сфокусуватись над менш відомими світовими фірмами, але без яких не працюватиме виробництво в Росії. А потім планують звернення до українських компаній про відмову від продажу продукції тих брендів, які не пішли з РФ.

«Деякі менеджери зараз говорять, мовляв, «росіяни теж люди, вони теж мають право на одяг і їжу». Це нісенітниця! Особливо вже сьогодні, коли через окупантів від зневоднення померла дитина в Маріуполі. Тобто Росія може відібрати у нас право на життя, право на їжу і воду, дах над головою, а якась компанія не може обмежити право Росії на одяг, солодощі?», — емоційно пояснює свою позицію Христина Марцінковська.

Обрали Росію

Нагадаємо, деякі світові компанії майже відразу з початку війни припинила роботу в Україні, але не в Росії. Наприклад, у перший же день військового вторгнення в Україні зупинили роботу заклади харчування McDonald’s та KFC та не відкрились згодом навіть у відносно безпечних містах, таких як Львів.

Компанія Yum! Brands, яка володіє брендами Taco Bell, KFC, Pizza Hut, лише 8 березня заявила, що призупиняє інвестиції в Росію та жертвує 1 млн доларів у фонд Червоного Хреста. Варто зауважити, що зупинка інвестицій означає не відкриття нових ресторанів, але фірма продовжує сплачувати податки в Росію. Вже 9 березня Yum! Brands повідомила [2], що зупиняє роботу ресторанів KFC та Pizza Hut в Росії.

Матеріали каналу «спопелій, але зблисни»

Попри критику McDonald’s досі жодним чином не реагував на ситуацію та ігнорував [3] прохання журналістів про коментарі. В Росії щонайменше 847 закладів McDonald’s і лише 8 березня (на 13-ий день війни) компанія вирішила призупинити [4] роботу ресторанів в Росії.

Відмовився зупинити бізнес німецький рітейлер METRO Cash and Carry. Український підрозділ звернувся до німецького керівництва, але там пояснили, що кожен підрозділ є окремим гравцем на локальному ринку з окремою операційною моделлю. Крім того, заявили, що «10 тис. співробітників у росії залишаться без роботи, а санкції, повинні впливати на керівництво країни та її економіку, а не на населення».

Мережа гіпермаркетів Auchan також не поспішає закривати прилавки в Росії. Компанія «Auchan Україна» зробила схоже звернення до материнської компанії про вихід з території РФ, але не отримали жодної відповіді.

Чимало компаній заявили про вихід або зупинку співпраці з Росією, але насправді зробили це не повністю. Наприклад, компанія Danone заявила, що не буде заходити з «новими інвестиціями», але продовжить роботу. Виконавчий директор Антуант де Сент-Аффрі заявив, що компанія «несе відповідальність перед людьми, яких годує», а щодо репутаційних ризиків відповів, що «дуже легко втягнутися в чорно-біле мислення, але наша репутація залежить від нашої поведінки».

Схожим шляхом відреагувало Procter & Gamble, заявивши, що припинили нові капіталовкладення та рекламну діяльність в Росії. А також зазначили, що скоротять асортимент, залишивши лише товари базової гігієни, хоча не уточнили, яка група товарів була вилучена.

Також кілька днів тому чимало ЗМІ публікувало статті з заголовками «Microsoft йде з Росії». Насправді це не зовсім так. Припиняється продаж лише нових продуктів.

P.S. Видання «Главком» оприлюднило перелік [5] глобальних компаній і що вони роблять для зупинки війни в Україні. Зокрема в ньому зазначені компанії, які повністю зупинили бізнес, закрили його або провели обмежені дії, після яких продовжується фінансування економіки РФ (список буде оновлюватись).

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/03/09/spopelij-ale-zblysny/

URLs in this post:

[1] канал: https://t.me/khrismnk

[2] повідомила: https://www.yum.com/wps/portal/yumbrands/Yumbrands/news/press-releases/yum+brands+is+suspending+operations+of+kfc+company-owned+restaurants+in+russia+finalizing+agreement+to+suspend+all+pizza+hut+restaurant+operations+in+russia

[3] ігнорував: https://www.bbc.com/ukrainian/news-60626762

[4] призупинити: https://biz.liga.net/ua/all/prodovolstvie/novosti/mcdonalds-reshil-vremenno-zakryt-vse-restorany-v-rossii

[5] перелік: https://m.glavcom.ua/pub/pdf/49/4935/Sanctions_against_Russia_UKR.pdf

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.