- NGL.media - https://ngl.media -

Тендерного махінатора оштрафували майже на мільйон гривень за фіктивну конкуренцію

25.11.2021 @ 08:30 в Наслідки,Новини

Західне міжобласного територіальне відділення Антимонопольного комітету оштрафувало [1] на 952 тис. грн ТОВ «Торнадо» за фіктивну конкуренцію на низці закупівель.

Нагадаємо, що у травні 2020 року «Наші гроші. Львів» виявили [2] фіктивну конкуренцію на закупівлі літніх костюмів для Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Тоді ТОВ «Торнадо» узгоджувало свою поведінку на торгах із приватним підприємцем Андрієм Осьмаком. Останній уник штрафу, оскільки припинив діяльність у грудні 2020 року.

У матеріалі ми зазначали, що обидва конкуренти мають спільних працівників ‒ у довідках, поданих на інші торги вони вказують однакових кравців, технологів та завідувачів виробництва.

Крім того, Андрій Осьмак у своєму резюме вказував, що працював у ТОВ «Торнадо» начальником відділу виробництва протягом 2003-2016 років. Також підприємець не завантажував фактично жодних необхідних для перемоги документів.

Після публікації матеріалу, юристи проєкту «Тисни» (Bihus.info) надіслали звернення до Антимонопольного комітету, який оштрафував одного з порушників за махінації на цьому та 13 інших тендерах.

Переважно ТОВ «Торнадо» і Андрій Осьмак розігрували торги від університету життєдіяльності, військових частин та муніципальних варт.

Окрім вищезгаданих доказів, АМКУ знайшов кілька інших доказів пов’язаності. Зокрема учасники закупівель користувались однаковим номером телефону, IP-адресою, мали однакове закінчення назв електронних скриньок. Також представники ТОВ «Торнадо» спілкувались та переписувались із Андрієм Осьмаком, а сама фірма мала перед ним заборгованість. Пропозиції учасники подавали з невеликою різницею в часі, а документи готували на одному сканері.

Цікавим є те, що і Осьмак і ТОВ «Торнадо» надали заперечення на результати розслідування АМКУ. Але комітет не взяв їх до уваги, оскільки вони не спростовують сукупності висновків, а ТОВ «Торнадо», на думку АМКУ, «здійснює фрагментацію доказів з метою їх представлення відірвано один від одного».

Компанії призначили максимальний штраф по кожній із закупівель (по 68 тис. грн за кожну), а тому сумарний штраф склав 952 тис. грн. Окрім штрафу, фірма не зможе брати участь у конкурентних торгах впродовж трьох років.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/11/25/tendernogo-mahinatora-oshtrafuvaly-majzhe-na-miljon-gryven-za-fiktyvnu-konkurentsiyu/

URLs in this post:

[1] оштрафувало: https://westernmtv.amcu.gov.ua/npas/pro-porushennya-zakonodavstva-pro-zahist-ekonomichnoyi-konkurenciyi-ta-nakladennya-shtrafiv-15

[2] виявили: https://ngl.media/2020/05/19/kyyivska-firma-ta-yiyi-kolyshnij-menedzher-imituvaly-konkurentsiyu-na-zakupivli-dorogyh-kostyumiv-dlya-lvivskyh-studentiv-ryatuvalnykiv/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.