- NGL.media - https://ngl.media -

Кому належать МАФи Львова

08.10.2021 @ 13:12 в Розслідування

Вчора, коли тривала чергова сесія Львівської міської ради, під стінами ратуші відбувався пікет власників МАФів, також черговий. Вони вимагали не зносити їхні кіоски. Протистояння чиновників та власників кіосків у Львові не нове, і в кожного є свої аргументи. Ми ж вирішили з’ясувати, хто у Львові контролює найбільшу кількість тимчасових споруд.

Незважаючи на те, що справді виділяється кілька груп, переважна більшість власників МАФів – це представники малого бізнесу. Майже 50% цього ринку – це підприємці, які мають лише один-три кіоски. А найбільші мережі тримають медійники, пекарі та тютюнники.

***

Два роки тому депутати Львівської міськради прийняли ухвалу, згідно з якою залишили працювати приблизно 1360 кіосків, натомість майже 200 вирішили демонтувати. Як повідомляв заступник міського голови Любомир Зубач, минулоріч демонтували 22 кіоски, цього року – лише 7.

Власників МАФів протестували проти демонтажу решти кіосків. Вчора під час засідання сесії вирішили переформатувати робочу групу з питань МАФів, щоб в ній була представлена однакова кількість депутатів, чиновників і власників кіосків.

МАФ компанії «Торг Преса» у Львові (родина Палідовичів). Фото: Наші гроші. Львів

«Наші гроші. Львів» вирішили подивитись, хто ж контролює найбільше МАФів у Львові. Ми проаналізували імена підприємців та назви компаній, які мають оформлені паспорти на тимчасові споруди, дані про які опубліковані на порталі відкритих даних Львова. Загалом там є інформація про 1357 чинних дозволів.

Видавці МАФів 

Найбільша кількість МАФів, зосереджених в одних руках у Львові, належить видавцеві та колишньому головному редактору  газети «Експрес» Ігореві Починку. Підприємство «Інтерпрес», в якому Починок володіє левовою часткою, володіє 77 кіосками у місті. Співвласником Починка у «Інтерпресі» є Роман Чміль, який водночас є і директором підприємства.

Ця мережа відома відома активними публічними скандалами з депутатами ЛМР у 2013 році. Точніше з однією фракцією у міській раді – ВО «Свобода». Тоді «свободівці» намагались [1] вилучити понад два десятка кіосків «Інтерпресу», стверджуючи, що вони незаконно продають тютюнові вироби. Натомість Ігор Починок звинуватив [2] депутатів у наступі на свободу слова та у тому, що вони ведуть проти нього війну. Під час розгляду цього питання на сесії Ратушу пікетували [3] працівники кіосків чи то пак продавці преси. Кількість кіосків для видавця газети не зменшили.

Мережею кіосків у Львові володіє і ще одна медійниця. Редакторка та видавець газети «Високий замок» Наталія Балюк є власницею ТОВ «Преса», що має дозвіл на розміщення 27 МАФів у Львові.

Наталія Балюк. Фото з її сторінки

Ця мережа є спадком газети ще від комунальної «Львівської правди», коли медіа також розвивали свою мережу розповсюдження.

Хлібні місця 

Сім’я депутата [4] попереднього скликання Львівської міськради від «Громадянської позиції» Назара Палідовича контролює значну частину ринку тимчасових споруд Львова. Їхній бізнес ви знаєте під брендом «Галицька здоба».

Фото: list.in.ua

Наприклад, його родичка Віра Припутницька як власниця компаній «Леополіс-ріелті», «Комфорт-Галичина» і «Інтел Телеком» контролює 18 тимчасових споруд. Раніше вона була і в числі бенефіціарів приватного підприємства «Затишок Львова», яке має ще п’ять тимчасових споруд. Тепер компанія належить Мирославі Палідович – дружині депутата.

Назар Палідович з працівниками свого бізнесу. Фото з його сторінки

Сам Назар Палідович контролює ще шість МАФів, а його батько Орест Палідович – п’ять. Але найбільша кількість зосереджена на сімейному бізнесі Палідовичів – компаніях «Торг Преса» (18), «Плюс-Плюс» (18), «Вальтер» (14) і «Необхідність» (4).

Тобто загальна кількість їхніх кіосків дотягує до дев’яноста.

Минулоріч Назар Палідович знову балотувався [5] до міськради від «Батьківщини», але не пройшов.

Депутатський бізнес

Із числа депутатів попереднього скликання Львівської міськради має вісім кіосків і «свободівець» Дмитро Чунис [6]. Разом із ним депутат Львівської міськради і поточного, і попереднього скликання Петро Адамик [7] (тепер «Європейська солідарність») при голосуванні щодо МАФів в місті заявляв [8] про конфлікт інтересів.

Петро Адамик з дружиною. Фото з його сторінки

Тоді Адамик уточнив, що здійснюючи підприємницьку діяльність, орендує деякі МАФи у підприємців, які зазначені в додатках до ухвали. Раніше сайт ZAXID.NET повідомляв [9], що Адамик орендує близько 10 продуктових МАФів у Сиховському та Франківському районах міста.

Ім’я його дружини Яни Адамик є в переліку тимчасових споруд як підприємиці, яка веде діяльність в п’яти МАФах. Петро Адамик у коментарі «Наші гроші. Львів» уточнив, що тепер загалом веде бізнес у 20 МАФах під брендом «Грузинський хліб» (мережа пекарень).

Фото зі сторінки Грузинський хліб у Львові

Компанія ще одного депутата Львівської міськради від «Європейської солідарності» Романа Дуди [10] ТОВ «Р.Д» контролює десять кіосків. З початку цього року бенефіціарами цієї фірми в рівних долях стала його дружина [11] Христина Дуда і Тетяна Белнів, яка вірогідно є її сестрою.

Роман Дуда. Фото з його сторінки

Дружина депутата також є бенефіціаркою «Західєвростандарт» і «Торг Кепітал», на які записано ще по одному МАФу.

А їхня бізнес-партнерка Наталія Долінська і родичка Тетяна Белнів контролюють ще чотири та три торгові точки відповідно (остання через «Парк Сервіс ДДК»).

Певний стосунок до депутата мають і ще 10 малих архітектурних форм у місті, які використовує ТОВ «Інвест Захід Груп». Підприємство належить місцевому бізнесмену Олександрові Кушніру, але заснував його Роман Дуда і до грудня 2016 року був також його директором.

Волинський тютюн у Львові 

Значну кількість кіосків у Львові контролюють дві компанії ТОВ «Львівський тютюн» та ТОВ «Авангард-плюс», які мають дозвіл на 39 кіосків сумарно. Ці дві фірми офіційно належать львів’янину Олександрові Сухомлинову та дружині [12] колишнього заступника мера Винник з питань ЖКХ та фінансової політики Михайла Мамута Вікторії Мамут. Подружжя Мамут стало відоме у Львові після бійки [13] на концерті поп-виконавця два роки тому.

Крім цих двох власників, у «Львівському тютюні» 47,2% у статутному капіталі записано на компанію із Сейшел, а бенефіціаркою вказана Ніна Старкевич з Луцька. Колись вона була співвласницею і ТОВ «Волиньтабак» – компанії з оптового продажу тютюнових виробів. А сьогодні є співвласницею низки фірм, пов’язаних з цією компанією.

«Волиньтабак» належить колишньому міністру уряду Миколи Азарова Олександрові Сухомлину (не плутати із згаданим вище Олександром Сухомлиновим!). Сухомлина називають одним з тих, хто кілька років тому розпочав [14] війну з тютюновим монополістом «Мегаполіс-Україна».

Ще одним зв’язком із «Волиньтабак» є те, що Сухомлинов, попри те, що офіційно значиться власником компанії «Львівський тютюн», радше за все є її юристом – він часто виступає представником фірми на судових процесах. А ще кілька років тому він був керівником одного зі структурних підрозділів компанії «Волиньтабак» та дбав [15] про пожежну безпеку цієї компанії минулого року.

Приватні підприємці і всі, всі, всі 

Серед інших приватних підприємців найбільшою кількістю дозволів володіє підприємиця Алла Трибушна – її прізвище у 12 паспортах на розміщення  МАФів у різних районах Львова. Мерія неодноразово судилась з підприємицею щодо демонтажу деяких кіосків, в свою чергу підприємиця часами успішно, часами не дуже, оскаржувала приписи про знесення.

Фото: Наші гроші. Львів

Ще дев’ять кіосків, більшість з яких у Сихівському районі міста, є у приватної підприємиці Зоряни Кузик, вісім – у приватного підприємця Олександра Кульчицького, і ще вісім у ТОВ «НІК» ЛТД, що належить Євгенію Андрейкові та Володимирові Житнікову, що займаються продажем тютюнових виробів.

А загалом у 50% львівських МАФів, як ми вже сказали вище, ведуть бізнес саме дрібні підприємці, які мають по одному-три кіоски.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/10/08/komu-nalezhat-mafy-lvova/

URLs in this post:

[1] намагались: https://ngl.media/2013/09/18/interpres-mozhe-torhuvaty-tyutyunovymy-vyrobamy-uhvalamy-tsoho-ne-zaboronyaly-lvivska-miskrada/

[2] звинуватив: https://zaxid.net/svoboda_nam_mstit_za_publikatsiyi__ekspres_n1290178

[3] пікетували: https://zaxid.net/u_lvovi_straykuyut_prodavtsi_presi_n1289579

[4] депутата: https://7.lvivrada.gov.ua/component/k2/item/5423-palidovych-nazar-orestovych-gromadianska-pozytsia

[5] балотувався: https://www.cvk.gov.ua/pls/vm2020/pvm066pt001f01=695pt00_t001f01=695pid102=3670pf7691=64097pt004f01=3rej=0.html

[6] Дмитро Чунис: https://7.lvivrada.gov.ua/component/k2/item/5437-chunys-dmytro-fedorovych-vo-svoboda

[7] Петро Адамик: https://www.lvivrada.gov.ua/component/k2/item/9224-adamyk-petro-myhaylovych-solidarnist

[8] заявляв: http://cvu.od.ua/db_pic/images/files/file_1521744538.8221.pdf

[9] повідомляв: https://zaxid.net/lviv__misto_de_hochetsya_buduvati_n1510837

[10] Романа Дуди: https://www.lvivrada.gov.ua/component/k2/item/9246-duda-roman-igorovych-solidarnist#%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0

[11] дружина: https://public.nazk.gov.ua/documents/df5bd153-d9ff-45fd-93e8-786d2cfd0a4c

[12] дружині: https://public.nazk.gov.ua/documents/55f0cff9-626a-48c3-8ea4-7a9c41e38e46

[13] бійки: https://zaxid.net/zastupnika_mera_vinnikiv_zvinuvatili_u_pobitti_dvoh_divchat_na_kontserti_dan_balan_n1482448

[14] розпочав: https://www.pravda.com.ua/articles/2016/01/29/7097151/

[15] дбав: https://e-services.dsns.gov.ua/site/view-declaration?id=25592

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.