- NGL.media - https://ngl.media -

Сім питань для львівських депутатів

24.05.2021 @ 09:30 в Розслідування

Депутати Львівської міської ради в кінці засідання сесії 20 травня переголосували сім питань із порядку денного. Рішення у шести з них спочатку не були прийняті через брак голосів, а ще одне питання переголосували із правками. У список «переголосованих» питань потрапили й сумнівні ухвали на користь забудовників. «Наші гроші. Львів» розповідають, чому ці питання голосували ще раз і як це відбувалося.

***

Ось ці сім ухвал, за які голосували двічі:

Питання 53. Найбільше скандальне питання із семи. Дозвіл на розробку детального плану в районі вул. Коновальця. На територію дитячого санаторію тут з майже півгектаром землі звернули увагу забудовники, пов’язані з групою компаній Avalon. Будівлі санаторію минулоріч продала Львівська облрада. А міськрада, яка вважає їх своїми, судиться із нею та покупцями.

Будівлі на вулиці Коновальця, 114 і 116

Через важливість цього питання за день до сесії ми розповіли про плани забудовників [1]. І ось, за розробку детального плану по Коновальця перший раз проголосувало 18 депутатів «Європейської солідарності», шість депутатів «ВАРТА» і троє «свободівців», включно із секретарем ради Маркіяном Лопачаком. Ухвалу несподівано підтримали і троє депутатів «Голосу»: Володимир Гаразд, Андрій Дячишин та Ігор Шолтис. Голосів все рівно забракло, бо тільки 30 «за».

Вдруге депутати від «Голосу» вже не голосували «за», натомість від ЄС знайшлось ще п’ять голосів. А також їм допомогли ще три додаткові голови від «Свободи»: Володимир Гринишин, Андрій Тягнибок і Руслан Кошулинський.

Питання 141. Надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою на ділянки членам обслуговуючого кооперативу «Садове товариство «Старі Збоїща». Ці 5,2 га в більшості накладаються на ділянки, на які вже дозволили робити документи іншому кооперативу, йдеться в інформаційній записці до ухвали (але в результаті 140-им питанням скасували їм дозвіл). Перший раз за це питання також проголосували «за», але без правок.

А вдруге – вже з правками. Які правки – невідомо, бо їх не озвучили, хіба знаємо, що їх внесли на підставі звернення від 14 травня. В обох випадках ухвалу не підтримувала лише «Самопоміч».

Питання 155. Про зміну цільового призначення ділянки ТОВ «Дизайн-Майстер» під будівництво житлової багатоповерхівки [2] на вул. Топольна, 4. Це суміжна ділянка із територією, де будують Avalon Flex. Обидва наділи за зонінгом належить до зони культурних спортивних та релігійних установ. За генпланом – території громадських центрів та комплексів. Будівництво житла за зонінгом тут не передбачається, але забудову вдалося реалізувати за допомогою змін до детального плану території.

Перший раз за це питання голосували ЄС, «Голос», «ВАРТА» і Свобода – знайшлося лише 32 голоси «за». А вдруге рішення прийняли завдяки активізації ще шести депутатів від ЄС і по одному від «Голосу» і… «Самопомочі» – так, Любов Давидович, єдина із «Самопомочі», хто проголосувала за це.

Питання 158 і 159. Це дві ділянки у 2-му Заозерному провулку, 7, які були вільні від будов, але на які дозволили робити проекти землеустрою Павлові Баб’яку і Наталії Крамар. Під час першого голосування за ці питання взагалі не дала голосів «Самопоміч», однак вдруге навпаки – сім та шість голосів «за» відповідно. Окрім того, що ЄС активізувала своїх депутатів, додалися помічники і від «Голосу».

Питання 160. Ділянка для гаражно-будівельний кооператив «На Дж. Вашингтона, 4-а». Перший раз за це питання активно голосувала і «Самопоміч», і «Голос», і «Свобода». Вдруге голосів додала ЄС. (Із онлайн-трансляції незрозуміло, хто виступив ініціатором переголосування цього питання)

Ну, і ділянка для «Укртелекому» – це питання 165. Вдруге голосування вже було успішним.

«Ви забули, що ви хотіли?»

Власне, із першого голосування за це питання 165 і почалася історія із переголосуванням. Це було одразу після чергової перерви. 165-те питання не назвеш надзвичайно важливим – просто його використали як можливість для подальшого переголосування за інші – більш суперечливі та більш вагомі. Цією ухвалою мали дозволити «Укртелекому» виготовити проект землеустрою на ділянку, а депутат від «Самопомочі» Андрій Шевців звернувся із тим, щоб зменшити їм площу з 0,3986 до 0,1986 га.

Голосування було провальним, і після повторних пояснень Шевціва виступив депутат від Європейської солідарності Олексій Різник та запропонував:

«Буде пропозиція повернутися, так само і до ряду інших питань, яким не хватило кількох голосів, в кінці (порядку денного – ред.)». 

І ось, коли основний порядок денний вичерпали, спілкування в сесійній залі стало більш подібним на виставу, де всі грали свою роль.

«Є перенесені питання Галини Казимирівни (директорка юрдепартаменту Гелена Пайонкевич – ред.), і є питання Андрія Шевціва повернутися до питання, – каже секретар ради, свободівець Маркіян Лопачак. – Шевців Андрій… озвучте… Андрій Шевців, ви забули, що ви хотіли? Озвучте, до якого питання повернутися, будь ласка. Номер питання»…

«Я прошу, щоб ми повернулися до питання 165», – нарешті каже Шевців, депутат від Самопомочі…

«Я би ще хотів повернутись до 141 питання, 53, 155, 158 і 159», – озвучує ще п’ять питань депутат від «Європейської солідарності» Юрій Ломага (хто запропонував питання 160 – не знаємо, на онлайн-трансляції це незрозуміло).

Невже ділянка для «Укртелекому» настільки важлива для «Самопомочі», аби ще раз виносити цілу низку сумнівних питань опонентів на голосування? Звичайно ж, ні.

«В мене прохання – голосувати за повернення вже після того, як ми розглянемо всі питання нашого порядку денного», – вривається в обговорення Юрій Лукашевський, депутат від «Самопомочі», маючи на увазі питання, які переносили і які має доповісти Гелена Пайонкевич.

Гелені Пайонкевич дають слово, і ось питання, які в результаті отримали необхідну кількість голосів, наприклад, питання боргу перед «Балтом», яке як мінімум двічі не підтримували депутати [3]:

  • депутати погодились віддати низку комунальних будівель ТОВ «Балтом Україна», щоб погасити борг перед цією компанією за ремонти доріг до Євро-2012,
  • погодились прийняти земельну ділянку та майно військової частини у Брюховичах у власність львівської громади (ЛМР зможе почати передачу 125 га землі із держвласності у комунальну). Там міський голова планує будувати парк розваг,
  • і два додаткові питання: про зміни до правил благоустрою і заміна сторони договору з будівництва школи в Брюховичах.

І після успішного розгляду цих питань, почали голосування за повернення до розгляду згаданих на початку тексту семи питань. Таке рішення мало підтримати не менше 2/3 від складу ради.

Отримавши позитивне голосування за повернення боргу комунальними приміщеннями «Балтом Україна», «Самопоміч» дала вісім голосів за повернення до розгляду сумнівних питань. Переголосування підтримав і «Голос» п’ятьма голосами, і «ВАРТА» – шість «за». Ну і, зрозуміло, «Свобода» та ЄС.

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/05/24/sim-pytan-dlya-lvivskyh-deputativ/

URLs in this post:

[1] ми розповіли про плани забудовників: https://ngl.media/2021/05/19/avalon-planuye-zabuduvaty-terytoriyu-dytyachogo-sanatoriyu-na-konovaltsya/

[2] будівництво житлової багатоповерхівки: https://ngl.media/2021/05/21/deputaty-pogodyly-budivnytstvo-chergovogo-zhk-na-topolnij/

[3] не підтримували депутати: https://dyvys.info/2020/04/28/viddaty-majnom-chomu-lvivski-deputaty-ne-daly-meriyi-povernuty-staryj-borg/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.