- NGL.media - https://ngl.media -

5 текстів року від «Наші гроші. Львів»

31.12.2020 @ 09:40 в Новини

Корупційні тендери, вироки чиновникам, незаконне будівництво і медичні закупівлі – у 2020 році ми підготували для вас понад 600 публікацій. З усіх ми відібрали для вас 5 найважливіших історій року від нашої редакції.

Фейкові люди Львова

Журналісти виявили у Facebook групу фейкових акаунтів, яка працювала на місцевих політиків. Її головне завдання – створення штучного ажіотажу та ілюзії, що багато людей підтримують певну, потрібну думку. Найбільш помітною є її «робота» на відомого львівського бізнесмена, депутата Григорія Козловського. Підтримка скандального будівництва нового готелю, політика на виборах чи акції протесту – в соціальних мережах ця ботоферма щодня впливала на вашу думку. Після публікації матеріалу «Фейкові люди Львова [1]» акаунти ботоферми видалили.

Справа Свистун

Керівниці управління комунальної власності Львівської міськради Інні Свистун повідомили про підозру в службовій недбалості через те, що в місті задешево передавали приміщення в оренду певним громадським організаціям. Резонансна справа кілька днів була «на перших шпальтах», але вся інформація обмежувалась заявами двох сторін. Журналісти зібрали усе, що відомо про цю справу в офіційних джерелах, поспілкувались зі «сторонами», отримали відповіді на запити від аудиторів та коментарі адвокатів. І їхній висновок був – справа не така вже й однозначна. Прочитайте ще раз текст «Справа Свистун [2]», а суд вже ось-ось винесе вирок у цій справі.

P.S. Галицький районний суд Львова 31 грудня скасував підозру Інні Свистун, повідомив сайт Zaxid.net.

Інна Свистун (по центру) біля Галицького районного суду, який обирав їй запобіжний захід (фото Zaxid.net)

Читайте нас в Instagram [3] і Telegram [4]

Район з голосом

Історія забудови цього району – найвідоміша у Львові. В районі «Під Голоском [5]», де відсутня інфраструктура, де за останні сім років не збудували жодного торгового чи громадського центру, жодного садочку чи школи, а сквери – це просто поки що вільні від будівництва ділянки, постійно дозволяли будувати житло. Журналісти дослідили, завдяки яким схемам це стало можливим і до чого це призвело. Якраз перед публікацією виконавчий комітет запровадив мораторій на нове будівництво в районі «Під Голоском». Це вперше в історії Львова.

Район Під Голоском. Фото: Катерина Сліпченко

Козловський виходить на ринок

Розповідь наших журналістів про те, як будівлі двох ринків Львова дивним чином перестали бути комунальною власністю міста. Навіть більше, і земля під цими базарами опинилась на праві постійного користування приватної компанії, за якою стоїть депутат Львівської обласної ради (а на момент публікації – міської ради). Пригадайте історію, як це сталося, в тексті «Козловський виходить на ринок [6]». Поки що триває кримінальне розслідування в цій справі. І хоча Офіс протидії рейдерству скасував деякі записи в реєстрі нерухомості, в суді скасували це рішення, а також досі розглядають позови прокуратури про повернення комунальної власності.

Григорій Козловський. Скрін з Youtube-каналу Ruh TV

Дайте дихати

Найважливіший в часи пандемії текст – про кисень для пацієнтів хворих на коронавірус. Журналісти в матеріалі «Дайте дихати [7]» розповідають, що із заявлених МОЗом шістнадцяти ліцензованих компаній-постачальників медичного кисню, реальними виробниками є лише шість. Постачальники розповідають про перші проблеми з виробництвом та постачанням кисню, облаштуванням кисневих мереж в лікарнях. З тексту ви також дізнаєтесь, як так сталося, що лікарні купують кисень із значною різницею в ціні.

Читайте нас в Instagram [3] і Telegram [4]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/12/31/5-tekstiv-roku-vid-nashi-groshi-lviv/

URLs in this post:

[1] Фейкові люди Львова: http://ngl.media/2020/02/17/fejkovi-lyudy-lvova/

[2] Справа Свистун: http://ngl.media/2020/05/18/sprava-inny-svystun/

[3] Instagram: https://www.instagram.com/nashigroshi.lviv/

[4] Telegram: https://t.me/corruptLviv

[5] Під Голоском: http://ngl.media/2020/06/02/rajon-z-golosom/

[6] Козловський виходить на ринок: http://ngl.media/2020/05/26/kozlovskyj-vyhodyt-na-rynok/

[7] Дайте дихати: http://ngl.media/2020/10/28/dajte-dyhaty/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.