- NGL.media - https://ngl.media -

ГРАНДіозний план Козловського

26.09.2019 @ 13:38 в Розслідування

Завтра виконавчий комітет Львівської міської ради планує дозволити Григорію Козловського будівництво нового готелю на вулиці Дорошенка, 2 з порушеннями містобудівних правил. Як з’ясували «Наші гроші. Львів», ще раніше депутати Львівської міської ради подарували Козловському ділянку під цей готель вартістю 6,5 млн грн. Ініціатором дарування виступив депутат Любомир Босаневич. Єдиним противником цього подарунку серед всіх депутатів була Юлія Гвоздович. 

Готель замість МАФів

Дозвіл на будівництво готелю на вулиці Дорошенка, 2, згідно з проектом рішення виконавчого комітету, отримають львів’янки Леся Данчевська та Софія Максимець. Відповідно до документу, будівлю готелю зведуть на території громадських комплексів та об’єктів.

Зараз тут є старий двоповерховий будинок та кілька магазинів та кафе, останні не є капітальними спорудами. На їх місці планують 22-метровий готель з торговими приміщеннями та конференц-залом. Ділянка розташована поруч з “Гранд Готелем”, що належить депутатові Львівської міської ради, бізнесменові Григорію Козловському.

Самі ж містобудівні умови та обмеження складені з порушеннями. Територія майбутнього будівництва розташована в Галицькому районі Львова, де будівництво не регулюється планом зонування. Як стверджує кандидат технічних наук, експерт з містобудівної документації Михайло Габрель, в такому випадку містобудівні умови повинні видати на основі детального плану території.

Однак в проекті МУО є посилання лише на генеральний план Львова, а спеціалісти ДП «Містопроект» стверджують, що жодного детального плану території на цю ділянку не робили. На думку Михайла Габреля, проект дозволу на будівництво готелю викликає багато питань.

«Об’єкт розташований в зоні ЮНЕСКО, а місто не має затвердженого історико-архітектурного опорного плану. Тому ці містобудівні матимуть таку ж юридичну силу, як звичайна магістерська робота», – пояснює експерт.

У Львівській міській раді не знайшли часу прокоментувати майбутнє будівництво. Натомість запросили прийти завтра на виконком, де розглядатимуть це питання.

Козловський і його міська рада

Якщо щодо незаконного дозволу на будівництво готелю ще існує примарний шанс, що члени виконкому проголосують “проти”, то ділянку в центрі місто втратило вже остаточно.

Ділянка, на якій планують це будівництво, у квітні цього року була безкоштовно передана [1] Львівською міськрадою ОСББ «Свободи 11». Власником цього ОСББ на момент передачі ділянки був депутат Григорій Козловський.

Заради ОСББ Козловського цю землю площею 0,0995 га на вул. П. Дорошенка, 2 вилучили за згодою у ТОВ «Солодка вишиванка», яке належить львів’янці Лесі Данчевській. Власницею цього товариства вона стала лише рік тому – у вересні 2018 року. Але ця компанія ще раніше, у 2009 році, взяла в оренду ділянку терміном на 10 років.

[2]

Вулиця Дорошенка, 2

Договір оренди закінчився в березні цього року. А вже у квітні ділянку безкоштовно передали ОСББ «Свободи 11». За наявною інформацією [3] в Єдиному держреєстрі судових рішень, нормативна грошова оцінка цієї земельної ділянки у 2018 році становила майже 6,5 млн грн.

У документах [4] до ухвали про передачу ділянки вказано, що ОСББ «Свободи 11» мало на балансі нерухомість на цій землі. В інформаційній записці до проекту у розділі «прогнозовані наслідки» депутат ЛМР Любомир Босаневич вказав наступне: «Дозволить ОСББ «Свободи 11» оформити право постійного користування на земельну ділянку на вул. Дорошенка, 2».

Цікаво, що в проекті ухвали вказано про передачу землі в користування, а не у власність. Зміни відбулись просто під час засідання сесії міської ради за ініціативою депутата Любомира Босаневича, який запропонував змінити «постійне користування» на «приватну власність».

[5]

Прінт-скрін з протоколу засідання сесії ЛМР

У коментарі «Наші гроші. Львів» Любомир Босаневич розповів, що правку в документ він запропонував через звернення ОСББ «Свободи 11».

«Якби я знав, що там захочуть будувати готель, я би не готував і не виносив такий проект ухвали. На той момент я нічого не знав про такі плани», – стверджує Босаневич.

Під час засідання за передачу ділянки у власність ОСББ «Свободи 11» «за» проголосувало [6] 43 депутати (дивіться повний список нижче). «Проти» проголосувала лише Юлія Гвоздович. Міський голова Львова Андрій Садовий не голосував, однак в подальшому таки підписав ухвалу.

ОСББ «Свободи 11» отримало ділянку для обслуговування багатоквартирного будинку. Однак тепер її цільове призначення було змінено на «будівництво та обслуговування будівель торгівлі». Як розповів керівник управління земельних ресурсів ЛМР Сергій Коровайник, якщо ділянка перебуває у приватній власності, то цільове призначення змінюють без їх участі. Це роблять державні кадастрові реєстратори.

Іпотечна схема

В подальшому Григорій Козловський вирішив остаточно «замести сліди» і ще кілька разів змінив право власності на ділянку, щоб навіть у випадку чого (наприклад, хтось оскаржить першопочаткову ухвалу), шансів повернути землю у комунальну власність не було.

Для цього він використав популярну і вже «відкатану» [7] схему з іпотекою. ОСББ «Свобода 11» вирішило взяти позику у розмірі 7,2 млн грн під заставу земельної ділянки. Позику ОСББ 21 червня 2019 року надали Софія Максимець та Леся Данчевська. Остання, як згадано вище, власниця ТОВ «Солодка вишиванка», яке раніше орендувало ділянку. А Софія Максимець – це бізнес-партнерка Григорія Козловського. Щоправда, співпрацювати разом вони почали не так давно – менше двох років тому спільно заснували ГО «Дитячо-юнацька спортивна академія футболу», а потім ще «Маріївка медікал енд термал СПА».

[8]

Інформація з реєстру нерухомості

Гроші ОСББ зобов’язалось повернути 1 серпня 2019 року. 15 серпня Максимець та Данчевська звернулись з письмовою вимогою про виконання угоди, тобто повернення грошей. Вже 16 вересня вони стали власниками земельної ділянки на Дорошенка, 2 на підставі «договору про задоволення вимог іпотекодержателя».

Цей матеріал ми написали за підтримки МФ «Відродження»

Список депутатів ЛМР, які подарували земельну ділянку на вул. Дорошенка, 2 своєму колезі Григорію Козловському:

Адамик Петро Михайлович

Батюк Мар’яна Володимирівна

Богун Орися Ярославівна

Босаневич Любомир Олександрович

Вань Ігор Михайлович

Василишин Олег Михайлович

Веремчук Валерій Миколайович

Гринда Іван Ярославович

Гринишин Володимир Іванович

Грицевич Роман Євгенович

Гула Богдан Іванович

Гутник Андріян Юрійович

Дворакевич Андрій Орестович

Дідух Михайло Олексійович

Доскіч Остап Юрійович

Забарило Анатолій Юрійович

Зубрицька Богданна Іванівна

Іванів Тетяна Зиновіївна

Івах Сергій Ярославович

Карбовник Андрій Миколайович

Кльофа Тарас Григорович

Коляда Максим Миколайович

Крицак Володимир Миколайович

Кужелюк Юрій Анатолійович

Лопачак Маркіян Романович

Мельник Юрій Миколайович

Моравецький Юрій Васильович

Оршак Ірина Богданівна

Пак Уляна Ігорівна

Палідович Назар Орестович

Пасевич Олена Вікторівна

Посипанко Ольга Іванівна

Пундор Андрій Зіновійович

Ропяк Володимир Юліянович

Рудницький Іван Іванович

Свінціцький Віталій Казимирович

Свіщов Віталій Олександрович

Сердюк Ірина Олексіївна

Сорочкін Олег Вікторович

Стояновський Ігор Володимирович

Телішевський Ігор Зіновійович

Чунис Дмитро Федорович

Шевців Андрій Володимирович

 

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2019/09/26/hrandioznyy-plan-kozlovs-koho/

URLs in this post:

[1] передана: https://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/(SearchForWeb)/F9D96ACD08DB7492C22583FB0053166D?OpenDocument

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2019/09/71145245_1446231192181272_9164918313640263680_n.png

[3] інформацією: http://reyestr.court.gov.ua/Review/80307179

[4] документах: https://drive.google.com/drive/folders/1RACu_GIwDT4Fih3AhImMHf7CxRwP-ZaE

[5] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2019/09/bosanevych.png

[6] проголосувало: https://www.lvivrada.gov.ua/zasidannia/rezultaty-golosuvan/item/7995-rezulytaty-golosuvany-plenarnogo-zasidannya-25-04-2019

[7] «відкатану»: http://ngl.media/2019/07/03/park-avalons-koho-periodu/

[8] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2019/09/ipoteka.png

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.