- NGL.media - https://ngl.media -

Суд звільнив від відповідальності двох військових, які не задекларували майно і гроші

28.07.2017 @ 09:00 в Новини

Бродівський районний суд 26 червня цього року визнав винними у поданні завідомо недостовірних відомостей у своїх деклараціях військовослужбовців Сергія Левченка та Євгена Малютіна. Водночас суд звільнив їх від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням. Про це стало відомо з постанов суду, оприлюднених в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Так, Євген Малютін, який є заступником командира вертолітної ескадрильї по роботі з особовим складом у в/ч пп В3765 (16-та окрема бригада армійської авіації), у своїй декларації [1] за 2016 рік не вказав, що його дружина у квітні 2016 року стала власницею квартири у Бродах вартістю приблизно 303,8 тис грн.

На суді він пояснив, що не знав про те, що дружина «придбала квартиру на своє ім’я, а вважав, що квартира придбана на ім’я його батьків», а тому і не вказав цю квартиру у своїй декларації, додавши, що не збирався подавати у своїй декларації завідомо неправдиву інформацію. Свою декларацію він, до речі, досі не виправив. Малютін, який служив миротворцем у Ліберії, й сам міг придбати квартиру, оскільки задекларував за 2016 рік понад 1,13 млн грн доходу.

Суддя Петейчук дійшов висновку [2], що докази, наведені прокурором під час судового засідання, не доводять наявності у Малютіна прямого умислу. На думку судді, Малютін «не бажав подавати завідомо недостовірні відомості до декларації, але свідомо допустив такий наслідок, хоча будь-яких негативних наслідків від його дій не наступило». Таким чином, суддя Петейчук вирішив, що правопорушення Малютіна є малозначним та звільнив його від адміністративної відповідальності (за ст. 22 КУпАП).

Військова прокуратура Тернопільського гарнізону подала апеляційну скаргу на цю постанову судді Петейчука. Проте Апеляційний суд Львівської області 20 липня своєю постановою повернув скаргу прокуратурі, посилаючись на те, що «прокурор не наділений правом оскаржувати постанову судді у справі про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, зокрема, щодо порушення вимог фінансового контролю».

Того ж дня той самий суддя Петейчук розглядав справу проти колеги Малютіна – Сергія Левченка, начальника штабу – першого заступника командира вертолітної ескадрильї у тій самій в/ч пп В3765. У своїй електронній декларації [3] за 2016 рік Левченко не вказав, що 26 грудня минулого року отримав 176,3 тис. грн грошової компенсації за житло. Йдеться про компенсацію, яку отримують військові в обмін на зняття з квартирного обліку. Свою декларацію Левченко так само не виправив.

На суді він пояснив [4], що компенсацію йому виплатили у двадцятих числах грудня 2016 року, а тому він планував вказати її у декларації за 2017 рік. Левченко визнав, що подав у декларації недостовірну інформацію, але зробив це лише через незнання порядку та умов заповнення декларації. Крім того, він виконував бойові завдання у зоні проведення АТО, і через це не міг подати виправлену декларацію.

У справі проти Левченка суддя Петейчук так само вирішив, що прямий умисел військового не є доведений, оскільки Левченко не мав наміру приховати отриману компенсацію. Як і у справі проти Малютіна, суддя Петейчук вирішив звільнити Левченка від адміністративної відповідальності через малозначність його правопорушення. На цю постанову подано апеляційну скаргу, однак її розгляд не завершено. 17 липня лише призначено склад суду.

Нагадаємо, частиною 4 ст. 172-6 КУпАП  (подання завідомо недостовірних відомостей у декларації) передбачено покарання у вигляді штрафу від 17 тис. грн до 42,5 тис. грн.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/07/28/sud-zvilnyv-vid-vidpovidalnosti-dvoh-vijskovyh-yaki-ne-zadeklaruvaly-majno-i-hroshi/

URLs in this post:

[1] декларації: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_b6e931da-1fd9-45a3-9ab5-06182db95e6a

[2] висновку: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67412192

[3] декларації: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_c48d8971-dcbb-44c3-85b6-aa3a8005426d

[4] пояснив: http://reyestr.court.gov.ua/Review/67394555

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.