- NGL.media - https://ngl.media -

Перший успіх Турянського

05.09.2014 @ 11:49 в Розслідування

демотив [1]

Лише 14 серпня Юрія Турянського призначили тимчасово виконуючим обов’язки голови Львівської облдержадміністрації, а через два тижні підконтрольний йому підприємець підписує угоду на постачання вугілля у навчальні заклади Бродівського району.

Приватний підприємець Дмитрів Андрій Васильович до цього часу жодного разу не перемагав у тендерах. Однак тепер він продасть відділу освіти Бродівської райдержадміністрації 670 тонн вугілля за 514 тис. грн. Акцепт відкритих торгів опублікували 28 серпня.

Попри те, що Дмитрів у якості переможця засвітився вперше, у закупівлях він не новачок. Кілька років поспіль він представляв на тендерах ТОВ «Укр-Вуглепром». Наприклад, у 2010 році – під час закупівлі вугілля для обласної алергологічної лікарні в Солотвино (Закарпатська область), у 2013 році – для Селятинської школи-інтернату (Чернівецька область).

фото 1 [2]

Окрім того, телефон приватного підприємця Андрія Дмитріва, який зазначено в акцептованій Бродами пропозиції та в ЄДР, співпадає з телефоном «Укр-Вуглепрому», який фірма протягом кількох років вказувала в тендерній документації.

фото 2 [3]

«Укр-Вуглепром» є правонаступником ЗАТ «Західвугілля», серед засновників якого протягом 2007-2008 років був Юрій Турянський, нинішній т.в.о голови Львівської ОДА. У кінці 2008 року Турянський вийшов із засновників, передавши свою долю Вікторові Квятковському, який був директором у заснованих Турянським фірмах: «Реклама-Арт», «Юр-Груп», «Європейське місто».

«Укр-вуглепром» став правонаступником «Західвугілля» у 2010 році. З того часу фірма активно бере участь у тендерах із закупівлі вугілля. Часто успішно. Юрій Турянський в цей час офіційно працює заступником генерального директора ДП «Львіввугілля» (2008-2010 рр.) та радником голови правління НАК «Нафтогаз» (2010-2011 рр.).

З квітня 2012 року засновником і керівником «Укр-вуглепрому» є мешканець Перемишлян Михайло Баран. У коментарі «Н.Г. Львів» він сказав, що не знає такого працівника Андрія Дмитріва, хоча вже за його керівництва Дмитрів представляв інтереси «Укр-вуглепрому» на торгах.

За інформацією нашого джерела, Михайло Баран пов’язаний родинними зв’язками з Юрієм Турянським. Утім сам Михайло Баран сказав, що не знає, хто це такий. Юрій Турянський під час телефонної розмови з «Н.Г. Львів» не заперечив родинних зв’язків, а відправив з питаннями до прес-служби, від якої ми так і не отримали відповіді.

Учасники вугільного ринку в розмові з «Н.Г. Львів» висловили переконання, що новий гравець – Андрій Дмитрів є підставною особою Юрія Турянського – тільки він може дозволити собі продавати вугілля за вказаною ціною, адже нині середня вартість тонни палива становить приблизно тисячу гривень (Дмитрів продав вугілля по 767 грн/т). Як заявляв раніше у коментарі сайту ZAXID.NET [4] власник ТОВ «Світ СР» Роман Жук, Турянський продавав крадене вугілля.

Цікаво також, що комітет з конкурсних торгів відділу освіти Бродівської райдержадміністрації взагалі не мав би укладати угоду з підприємцем Андрієм Дмитрівим, оскільки він узагалі не має права продавати вугілля. У протоколі розкриття зазначено, що один із учасників торгів фірма «Оланд-Партнер» повідомила, що у цього підприємця відсутнє свідоцтво платника ПДВ.

фото 3 [5]

Згідно зі статтею 291 Податкового кодексу України [6] (пункт 291.5), юридична та фізична особа, яка займається видобутком та реалізацією корисних копалин не може бути платником єдиного податку. Натомість Дмитрів є платником єдиного податку. «Спрощенці» можуть продавати лише корисні копалини місцевого значення. Але кам’яне вугілля – це копалина загальнодержавного значення [7].

 

фото 4 [8]

Утім цей недолік приватного підприємця комітет не взяв до уваги. Ймовірно, фірми Турянського так же успішно зайдуть і на інші тендери в області. Зокрема, незабаром Департамент ЖКГ ЛОДА оголосить закупівлю за рамковими угодами для бюджетників області. А це не менше 10 мільйонів гривень.

Наталя Онисько


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/09/05/pershyj-uspih-turyanskoho/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/09/демотив.jpg

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/09/фото-1.jpg

[3] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/09/фото-2.jpg

[4] ZAXID.NET: http://zaxid.net/news/showNews.do?vin_prodavav_kradene_vugillya&objectId=1318758

[5] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/09/фото-3.jpg

[6] Податкового кодексу України: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page37

[7] значення: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/827-94-%D0%BF

[8] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/09/фото-4.jpg

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.