Новояворівська міськрада у 2017 році не провела жодної конкурсної закупівлі

11 Січня 2018

У річному плані закупівель на 2017 рік Новояворівська міська рада запланувала здійснити 89 закупівель. Однак жодна із цих закупівель не проходила за конкурсною процедурою. Усі кошти в 2017 році Новояворівською міськрадою були витрачені на підставі прямих договорів. Про це йдеться в дослідженні Марічки Ляшук «Рік без тендеру».

Також Новояворівська міськрада протиправно не провела вісім відкритих торгів, хоча очікувана сума цих закупівель на роботи перевищувала або становила 1,5 млн грн. Натомість рада підписувала прямі договори з компаніями ПП «ШБУ Косівець», ПП «Будівельна компанія «Дортранс», ПП НТП «Обрій», ТОВ «Інженерно-виробничий центр», ТОВ «Метрополіс».

Вибір цих компаній міський голова Новояворівська пояснює особистим знайомством, а уникнення проведення торгів – негативним попереднім досвідом. «Усіх підприємців (з якими підписали прямі договори – ред.) я знаю особисто. І краще я віддам їм замовлення і знатиму, що вони це зроблять, ніж комусь чужому», – розповів Василь Муравель, міський голова Новояворівська.

Як розповів експерт із закупівель, голова правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка, Новояворівська міськрада при очікуваній сумі закупівлі на роботи в 1,5 млн грн зобов’язана була проводити конкурсні закупівлі.

«У статті 2 закону «Про публічні закупівлі» чітко встановлено, що у випадку проведення закупівель на роботи відкриті торги проводяться, коли очікувана вартість становить рівно або перевищує 1,5 млн грн. Якщо замовник не дотримується даної вимоги, то він порушує закон», – розповів Мирослав Сімка.