Директор дочірнього підприємства «Галсільлісу» уникнув відповідальності через помилку поліції в його даті народження

07 Вересня 2017

Дрогобицькій місцевій прокуратурі в судовому порядку не вдалося притягнути до адміністративної відповідальності директора Дрогобицького дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс» Богдана Захарка через помилку в протоколі. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Як повідомляли «НГ. Львів», Богдан Захарко в умовах конфлікту інтересів укладав договори підряду на проведення лісозаготівельних робіт з ПП «Рінь», де він був співзасновником.

Захарко не повідомив про наявність у нього реального конфлікту інтересів і таким чином вчинив адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією. Згідно з інформацією в судовому реєстрі, загалом він підписав 17 договорів зі своєю фірмою, шість з них – на суму понад 450 тис. грн.

20 лютого цього року заступник начальника відділу Управління захисту економіки у Львівській області склав протокол про притягнення Захарка до адмінвідповідальності за ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів).

Під час розгляду справи в суді, виявилось, що у протоколі є помилки, захист просив суд повернути матеріали на до оформлення. Прокурор Андрій Мельник заявив, що було вказано вірно всі дані, крім дати народження Захарка, а тому ці неточності не є суттєвими і не можуть бути підставою для повернення матеріалів на до оформлення. Втім суд у квітні таки відправив матеріали адміністративної справи назад в поліцію для належного оформлення.

Після виправлення помилки, у травні, суд розглянув справо повторно. Однак тепер захист заявив клопотання про закриття справи у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного cтягнення. На думку представника Захарка, строк необхідно рахувати з 1 лютого цього року, коли УЗЕ у Львівській області написала запити в «Галсільліс» про надання копій договорів з ПП «Рінь».  Окрім того, з матеріалів справи відомо, що перевірку фактично почали ще 23 січня. А тому минуло понад 3 місяці. При цьому адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше 2 місяців з дня його вчинення. Відтак суд постановив провадження закрити.

Нагадаємо, законність укладення вказаних договорів підряду та виплати коштів з рахунку дочірнього лісогосподарського підприємства перевіряється також в межах досудового розслідування кримінального провадження №42017141190000004 від 19.01.2017 року, розпочатого за ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Після публікацій матеріалів «НГ. Львів», Богдан Захарко вийшов з числа засновників ПП «Рінь».  Утім в своїй е-декларації за 2016 рік «забув» вказати, що володів часткою в статутному капіталі цієї фірми.